Amazonin sademetsä on lähellä keikahduspistettä, jonka jälkeen sitä ei voi enää pelastaa

Amazonin sademetsä on lähellä lopullista keikahduspistettä 1:57
Keikahduspisteen jälkeen Amazonia ei enää voida pelastaa. Tästä on kyse.

Tutkijat varoittavat Amazonin sademetsän olevan lähellä keikahduspistettä, jonka jälkeen sitä ei enää voida pelastaa. Vuoteen 2050 mennessä jo lähes puolet sademetsäalueesta voi olla katoamisuhan alla. Amazonin tulevaisuutta uhkaavat hakkuut, kohoava lämpötila, pidentyvät kuivuuskaudet ja metsäpalot.

Amazonin sademetsä on maailman suurin. Se uhkaa kuitenkin muuttua savanniksi, jos nykykehitys jatkuu. 

Tuoreen tutkimuksen mukaan Amazon lähestyy keikahduspistettä, jonka jälkeen tuhoa ei enää voi pysäyttää.

– On merkkejä siitä, että lähestymme keikahduspistettä. Emme tiedä, tapahtuuko ylitys tämän vuosisadan lopulla vai seuraavalla vuosisadalla. Se voi tapahtua myös aiemmin kuin luulemme. Arvelemme, että systeemi voi saavuttaa keikahduspisteen ehkä vuoteen 2050 mennessä, mutta se voi tapahtua aikaisemminkin, pohtii tutkija Bernardo Flores Santa Catarinan yliopistosta Brasiliasta.

Amazonin muutokset vaikuttavat laajalla alueella

Amazonin alueen tulevaisuutta uhkaavat metsäpalot, kuivuus, lämpötilan nousu ja metsäkato. Niiden yhteisvaikutus uhkaa syöstä lähivuosikymmeninä jopa puolet alueesta kohti tuhoa.

– Kun kerran ylitämme keikahduspisteen, emme ehkä voi enää tehdä mitään. Silloin on hyödytöntä lopettaa metsäkato tai yrittää lopettaa se. Emme ehkä edes pysty siihen, koska metsä kuolee joka tapauksessa, varoittaa Flores.

Se, mitä Amazonille tapahtuu, vaikuttaa huomattavasti laajemmalle alueelle.

Hiilivarasto ja lajien turvapaikka

Sademetsä on merkittävä hiilivarasto, ja kun metsää tuhoutuu, hiilidioksidi vapautuu lämmittämään maailman ilmastoa.

Sademetsän kosteus ja vedenkierto vaikuttavat koko Etelä-Amerikan ilmastoon.

Kymmenesosa maailman eläin- ja kasvilajeista elää Amazonin alueella, ja joidenkin arvioiden mukaan jopa 90 prosenttia alueen lajeista on vielä löytämättä.

Tutkijat muistuttavat, että Amazonin pelastamiseksi tarvitaan sekä paikallisia että maailmanlaajuisia toimia: Metsänraivauksen rajoittamista, metsien ennallistamista ja ilmastonmuutoksen hillitsemistä.

Lue myös:

    Uusimmat