Alpo Suhonen arvostelee kovin sanoin ahdinkoon ajautuneen TPS:n toimintaa: "Ei perinteikäs seura voi olla mikään harjoittelupaikka"

Lätkäjätkä ja teatterintekijä Alpo Suhonen 7:18
Alpo Suhonen kertoo videolla Forssan teatterin näytelmästään.

Kokenut jääkiekkovaikuttaja Alpo Suhonen ihmettelee takavuosien menestysseura TPS:n alamäkeä. Hänen mielestään ongelmat juontavat juurensa pidemmälle kuin vain tähän SM-liigakauteen. 

Suhonen ei ole koskaan valmentanut Turussa, mutta hän työskenteli teatteriohjaajana ja Turun kaupunginteatterin johtajana 1991–92. Silloin TPS oli suomalainen suurseura, joka kahmi mestaruuksia ja täytti hallit. 

Ajat ovat muuttuneet rajusti. TPS on valahtanut sarjan hännille. Turkuhalliin oli kerääntynyt virallisten tietojen mukaan vain 3277 katsojaa, kun KooKoo rökitti tiistaina turkulaiset 4–1.

Suhonen on seurannut tarkkaan TPS:n tilannetta. Hän muistuttaa, että Turussa samat ongelmat ovat olleet pinnalla jo vuosia. 

– TPS:stä puuttuu urheilujohtamisen ja valmentamisen kokemus. Ei tuollainen perinteikäs seura voi olla mikään harjoittelupaikka, Suhonen toteaa MTV Urheilulle. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Hetken kuherruskuukausi valmentajanvaihdosta

Suhosen mukaan TPS:stä puuttuu selkeä identiteetti, koska toimitusjohtajat, valmentajat ja pelaajat vaihtuvat tiheään. 

– Kun kausi vielä alkaa tällä tavalla, sen identiteetin löytäminen tulee koko ajan vaikeammaksi. Tämä johtaa siihen, että kohta erotetaan taas valmentaja. 

Pitkän linjan jääkiekkovalmentaja ei viittaa suoraan urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäkeen, mutta hän kyseenalaistaa yleisesti roolijaon seurassa. 

– Valmentajan vaihtaminen voi tuoda hetken kuherruskuukauden ja ehkä muutaman voiton. Pitkäjänteisen urheilujohtamisen ja valmentamisen kulttuuri on rikkoutunut Turussa. 

Suhosen mielestä TPS ei ole ongelmineen ainut laatuaan Suomessa ja maailmalla. Hänen mielestään viihdebisnekseksi muuntautuneessa urheilulajissa hirttäydytään liiaksi lyhytaikaisiin tavoitteisiin. 

– Ilveksessä on samankaltainen tilanne. Siellä on mennyt huonosti vuosikymmeniä. Vähän aikaa näytti paremmalta, ja nyt taas vaihdettiin valmentajaa. 

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

"Sisäinen valtataistelu" 

Yksi oire TPS:n pahoinvoinnista nähtiin jo alkukaudella, kun TPS antoi potkut Jonne Virtaselle Tanskan pelimatkan jälkeen.

– Joukkueen sisäinen ilmapiiri, luottamus ja yhteistyö eivät toimi.

Talouspuoli saatiin Turussa ojennukseen, kun Supercellin Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja tulivat TPS:n omistajiksi. Urheilullinen jättiloikka on jäänyt ottamatta, vaikka tälläkin kaudella TPS:n pelaajabudjetti 2,4 miljoonaa euroa on sarjan viidenneksi isoin. 

– Turussa on ollut monta vuonna iso valtataistelu. Kun Supercell tuli, valtataistelu on enää sisäinen, Suhonen kuvailee. 

Suhonen pitää kokeneen Erkka Westerlundin tuloa hallitukseen myönteisenä asiana, mutta hän pohtii, että onko rooli hänelle oikea. 

– Erkka tuo jääkiekkokokemusta. Eikä sitä tiedä, vaikka hän olisi huomenna valmentaja, Suhonen naurahtaa. 

Lue myös:

    Uusimmat