TPS-pomo lyö painetta päävalmentaja Kalle Kaskiselle: "Pelejä pitää ruveta voittamaan"

38:02
Videolla lauantain liigakierroksen ja HIFK–TPS-ottelun kohokohdat.

Nimekkäillä pelaajilla varustettu Turun Palloseura valahti jääkiekon SM-liigan jumbosijalle hävittyään lauantaina HIFK:lle 1–2. TPS:n urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki lyö tilanteessa painetta myös kritisoidulle päävalmentaja Kalle Kaskiselle.

TPS:llä on 11 ottelustaan vyöllään katastrofaaliset kahdeksan tappiota ja vain kolme voittoa. 10 pisteessä oleva turkulaisseura on hävinnyt putkeen viisi viimeisintä otteluaan.

Niittymäki muistuttaa, että kausi on vasta alkuvaiheessa, mutta sanoo yhtä lailla suoraan, että asioiden pitää parantua.

Hän kokee maalinteon tehottomuuden olleen TPS:n kauden suurin ongelma. Turkulaiset ovat tehneet viimeisimmissä seitsemässä ottelussaan aina vain yhden tai kaksi osumaa.

– Tuskaista on. Kyllä me luodaan paikkoja ja päästään paikoille ja pelataan ihan hyvin, mutta ei olla vain tehty maaleja, Niittymäki sanoo MTV Urheilulle.

Puhtaan tilastollisesti: TPS on värkännyt tällä kaudella kaikkiaan 23 kaappia. Vähemmän ovat tehneet vain HIFK ja Ässät, molemmat 19. Ylivoimalla SM-liigassa on nähty neljä TPS:ää (ylivoimaprosentti 16,28) tehottomampaa joukkuetta.

– Ylivoima toimi alkuun hyvin, ja olimme tehokkaita. Se tehokkuus on hävinnyt kuitenkin viime aikoina myös täysin.

– Paljon on puhuttu maalinteosta ja ylivoimaa hinkataan. Uskotaan, että se lähtee toimimaan ja sitä kautta tulisi myös voittoja, Niittymäki kertoo.

Sattumaa TPS:n urheilutoimenjohtaja ei halua tehottomuudesta syytellä.

– En sattumaan niin kauheasti usko. Yksi peli voi olla, ettei pompi, on huonoa tuuria, vähän tolppaa, vastustajan maalivahti on hyvä ja sitä ja tätä, mutta jos sitä jatkuu pelejä, tulee yleensä vähän tuskaa. On pelaajia, joilta odotetaan maaleja ja saattaa tulla tuskaa, jos niitä ei tule.

– Tehoja tehdään tietenkin paljon ylivoimalla. Jos katsotaan meidän viime viikonkin pelejä, HPK teki yhden alivoimamaalin, kaksi ylivoimamaalia ja maalin tyhjiin ja voitti 4–2. Paljon niillä ratkaistaan pelejä, ja kun siellä tulee onnistumisia ja joukkue saa pisteitä sarjataulukkoon, niin yleensä itseluottamus paranee.

TPS on hakenut ongelmaan ratkaisuja myös pelaajapuolella. Tuoreina hyökkääjinä remmiin ovat hypänneet alkukauden itävaltalaisen Grazin riveissä pelannut yhdysvaltalais-kiinalainen Greg Squires ja Mestis-seura TUTOssa maaleja sesongin alussa kiskonut Joel Janatuinen.

– Näillä näkymin molemmat ovat pelikelpoisia huomenna. Lähdetään hakemaan kauden ensimmäistä kotivoittoa KooKoota vastaan.

"Huomenna iso peli"

Niittymäki nostaa haastattelussa moneen otteeseen esiin KooKoo-ottelun tärkeyden. Sen hän tekee myös kysyttäessä päävalmentaja Kalle Kaskisen nykyisestä asemasta:

– Meillä on huomenna iso peli ja pelejä pitää ruveta voittamaan, se on ihan selvä asia, Niittymäki lyö painetta.

– Huominen on se, mihin me katsotaan, ja jatketaan sen jälkeen. En usko siihen, että valmentaja on ikinä niin hyvä kuin häntä hehkutetaan, ja niin huono, kun annetaan kritiikkiä ja menee huonosti.

Onko niin, että kauden kuluessa voidaan ryhtyä Kaskisen suhteen toimiin, jos tilanne ei käänny?

– Uskon, että tuo sama pätee jokaiseen. Me keskitymme huomiseen peliin. Toivottavasti se voitetaan ja joukkue saa siitä uutta itseluottamusta, sitten mennään seuraavaan peliin ja voitetaan se, ja hyviä asioita alkaa tapahtua.

– Emme me keskity valmentajan potkuihin tai mihinkään muuhunkaan. Meillä on pelaajia, valmentajia, seurajohtajia. Koetamme lyödä kaikkemme, että homma kääntyy.

Omaakaan vastuutaan Niittymäki ei haastattelussa pakene, vaan kääntää osan kritiikistä myös itseensä.

– Kaikkien pitää parantaa – allekirjoittaneen, valmennuksen ja pelaajien – jotta tämä kääntyy. Hyvä asia on se, että kaikki pelaajat, valmennus, minä ja minun yläpuolellakin olevat ihmiset uskovat siihen, että tämä kääntyy tästä. Tehdään vain hommia ja ollaan kärsivällisiä, niin se lähtee kääntymään.

Millä osa-alueilla haluat itsekin skarpata?

– Päävastuunani on rekrytoida urheilupuolen ihmiset tänne. Ovatko kaikki pelaajat onnistuneet niin hyvin kuin on rekrytoitu? Kyllä siinäkin voi aina katsoa peiliin. Ei meillä ole reilua 20 jätkää, jotka kaikki olisivat vetäneet elämänsä kautta. Sekin on selvä asia.

– Totta kai aina pitää katsoa omia tekemisiä niin kuin muidenkin tekemisiä kriittisesti. Silloin yleensä tapahtuu kehitystä ja mennään eteenpäin, kun pystyy katsomaan peiliin. Ei tässä jalat pöydällä voi olla, että tässä olisi itse tehnyt loistavaa duunia, jos 11 pelin jälkeen ollaan sijalla 15.

"Ei ole aikaa paljon kuuluisassa somessa olla"

TPS:n sekavaan tilaan kytkeytyvät myös viimeaikaiset jään ulkopuoliset kohut. Laineet löivät paattiin kovaa jo kauden alla, kun seura antoi kohuhyökkääjä Jonne Virtaselle potkut oltuaan niukkasanainen asiasta viestimisessä.

– Se on taaksejäänyttä juttua. Media siitä kirjoitteli ja ymmärtääkseni pelaajatkin antoivat kommentteja, että se ei ole vaikuttanut millään tavalla. Mitä olen jutellut, niin ei ainakaan sellaista ole käynyt joukkueen keskuudessa, että sieltä haettaisiin syytä siihen, että ollaan hävitty, Niittymäki ruotii.

Eilen TPS tömäytti sosiaaliseen mediaan julkaisun, joka on laajalti koettu faneja syyllistävänä. Reaktiot sosiaalisessa mediassa ovat olleet monin paikoin kummastelevia tai ärtyneitä.

– Näytä itsellesi ja muille, oletko oikeasti TPS. Milloin Turussa on muka luovutettu? julkaisussa muun muassa sanaillaan.

Niittymäen tietoon kyseinen postaus ei ole kuitenkaan hänen mukaansa päätynyt.

– Minulla ei ole aavistustakaan, mikä twiitti on mennyt julki. En ole twittereissä, instoissa, snäpeissä enkä missään muuallakaan. Ei ole aikaa paljon kuuluisassa somessa olla.

– En tiedä yhtään, mistä puhut, Niittymäki vastaa, kun hänelle litteroi julkaisua.

Niittymäki pohtii perään, että sosiaalisessa mediassa herää usein tunteita. 

– Paljon somessa on asioita ja yhteen sanamuotoon tarrataan kiinni. En osaa ottaa kantaa, millä tavalla tämä on kirjoitettu ja mitä sillä on haettu. En kuitenkaan usko, että se olisi millään tavalla tarkoitettu kritiikiksi kannattajia kohtaan, urheilutoimenjohtaja pyörittelee.

Niin tai näin, tylsäksi nykyistä TPS:ää ei voi kutsua.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja