Allergiaepidemia jyllää Suomessa - joka toinen lapsi allerginen

Ilman kohoavat siitepölypitoisuudet saavat kohta miljoona suomalaista niiskuttamaan. Allerginen nuha on noussut merkittäväksi kansanterveydelliseksi ongelmaksi. Lisäksi allergian muut muodot ovat myös yleistyneet.

- Tämä meidän nykyinen elämäntapamme luo oivalliset puitteet allergioille ja yliherkkyyksille, toteaa Kansallisen allergiaohjelman projektipäällikkö Kimmo Saarinen.

Allergiat koskettavat kaikkia ikäluokkia ja ovat nykyisin erityisesti lasten ja nuorten ongelma.

- Valitettavasti voidaan sanoa, että tänä päivänä melkein joka toinen lapsista on jo allerginen. Tämä allergiaepidemia näyttää vaan etenevän, Saarinen kertoo MTV3:n Huomenta Suomessa.

Nykyihmisen ruokavalio on monipuolisempi kuin ennen ulkomaisine hedelmine ja muine tuotteineen.

- Mutta jos katsotaan luonnon monimuotoisuuden kannalta, tämän mikrobimaailman kannalta, niin entisaikaan oltiin tekemisissä monimuotoisemman ja monipuolisemman ravinnon kanssa. Syötiin luonnollisempaa, vähemmän prosessoitua ruokaa.

Erilaiset ruoka-allergia ovatkin lisääntyneet vauhdilla.

Kimmo Saarisen mukaan ihmisten suojatekijät ovat heikentyneet kaupungistumisen myötä.

- Mitä enemmän luontoa peitetään asfalttiin ja betoniin, niin sitä heikommaksi on käynyt meidän maayhteys. Meidän täsmäohjattu puolustusjärjestelmä on yhä enemmän pihalla, ja sen johdosta allergiat ja muut tulehdukselliset sairaudet yleistyvät - nämä niin kutsutut sivilisaatiosairaudet.

(MTV3)

Katso Kansallisen allergiaohjelman projektipäällikön Kimmo Saarisen haastattelu: (Huomenta Suomi 27.3.2012)

Lue myös:

    Uusimmat