Mainos

Alkuvuoden kesämökkikauppa vilkasta

Kuluvana vuonna on kesäkuun alkuun mennessä tehty noin 4 500 lomakiinteistökauppaa. Rahaa kauppoihin on käytetty noin 900 miljoonaa markkaa, mikä on noin 30 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin. Yli miljoonan markan kauppoja on tehty 65 kpl eli noin kaksi kertaa niin paljon kuin alkuvuonna 1999.

Mökki päivänpaisteessa

Tiedot perustuvat ennakkotietoihin Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä kiinteistöjen kauppahintarekisteristä. Hintatietoja ei vielä ole kaikilta osin saatavissa, joten niistä ei ole ennakkotietoja.

Vuonna 1999 rantakaava-alueilla myytiin Maanmittauslaitoksen kauppahintatilaston mukaan 1 090 rakentamatonta lomatonttia, joista omarantaisia oli 950. Rantatontteja myytiin 6 prosenttia enemmän kuin vuonna 1998. Keskihinta laski 6 prosenttia. Keskimäärin rantatontti kaava-alueella maksoi 31 markkaa neliömetriltä. Kaava-alueen ulkopuolisten rantatonttien hinnat nousivat 17 prosenttia (1 400 kauppaa). Keskimäärin rantatontti maksoi 19 markkaa neliömetriltä. Kalleimpia tontit olivat Itä-Uudellamaalla, 33 markkaa neliöltä.

Rannalla sijaitseva mökki tontteineen maksoi rantakaava-alueella keskimäärin 280 000 markkaa. Hinnat laskivat vuodesta 1998 neljä prosenttia. Uudellamaalla maksettiin rantakaava-alueella sijaitsevasta merenrantamökistä viime vuonna keskimäärin 440 000 markkaa.

Kaava-alueen ulkopuolella sijaitseva kesämökki tontteineen maksoi keskimäärin 250 000 markkaa. Rakennetut lomakiinteistöt ovat kallistuneet koko maassa. Hinnat ovat nousseet vuodesta 1998 keskimäärin 4 prosenttia. Kalleimpia mökit olivat Itä-Uudellamaalla, keskimäärin 570 000 markkaa.

Maanmittauslaitoksen rekisteri kirjaa kaupat

Maanmittauslaitos ylläpitää kiinteistöjen kauppahintarekisteriä, johon tallennetaan kaikki Suomessa tehdyt kiinteistön luovutukset. Tiedot saadaan kaupanvahvistajien ilmoituksista. Rekisterissä on noin miljoona luovutusta vuodesta 1985 lähtien. Tiedot käsitellään ja tallennetaan maanmittaustoimistoissa. Rekisterissä ei ole osakemuotoisia luovutuksia.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.