Alkoholinkäyttöä seuraava sovellus ladattavissa yhä useampaan kännykkään

Haluaisitko seurata terassilla promillien nousua veressäsi? Entä tarkistaa seuraavana päivänä puhelimesta, paljonko rahaa kului ja voisiko nyt jo olettaa olevansa selvin päin? Kännykällä se onnistuu.

OttoMitta on Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Mobiiliapu-hankkeen ja Aikuistyön yhdessä ideoima mobiilisovellus. Kännykkään ilmaiseksi ladattavalla sovelluksella voi seurata omaa alkoholin käyttöä.

– OttoMitta tuli käyttöön iOS- ja Android- käyttöjärjestelmissä helmikuun alussa. Muutaman viikon ajan se on ollut ladattavissa myös Windows-käyttöjärjestelmiin, EHYT ry:n Mobiiliavun hankepäällikkö Iina Järvi kertoo.

Käyttäjän tehtävänä on syöttää sovellukseen tiedot juomistaan alkoholiannoksista.

– OttoMitta laskee tämän perusteella kulutetun alkoholimäärän ja ilmoittaa, onko henkilö ylittänyt hänen profiilinsa perusteella lasketun riskikulutuksen rajan. Vaikka sovelluksesta näkee reaaliaikaisesti promillien nousun ja laskun sekä sen, kuinka kauan selväksi tulemiseen kestää, kyseessä on suuntaa antava arvio – alkometrin korvikkeena OttoMittaa ei voi käyttää.

– Sovelluksen avulla näkee myös, kuinka paljon kaloreita juomisesta kertyy sekä paljonko rahaa siihen kuluu, Järvi sanoo.

Hyödyllinen "niille muille"?

Suuri yleisö ei ole vielä löytänyt OttoMittaa.

– Muutama viikko sitten sovellusta oli ladattu noin tuhat kertaa. Toisaalta markkinointi on edelleen kesken. Jaamme parhaillaan pieniä, sovelluksesta kertovia kortteja anniskelupaikkoihin – niissä asioidessa OttoMitan kokeilu voisi tuntua luontevalta.

Palautetta sovelluksesta on saatu vain sosiaalisessa mediassa.

– Yleinen käsitys tuntuu olevan, että sovellus on varmasti hyödyllinen "niille muille", jotka sitä tarvitsevat – ei itselle. Ihmiset ilmeisesti luulevat, että OttoMitta on tarkoitettu vain niille, joille on jo syntynyt ongelmia alkoholinkäytöstä. Todellisuudessa se on kuitenkin suunnattu kaikille terveydestään ja hyvinvoinnistaan kiinnostuneille yli 18-vuotiaille, Järvi sanoo.

– Uskon, että kun ihmiset vain löytävät sovelluksen, sitä tulee käytettyä. Jos kaikki juomansa alkoholiannokset syöttää rehellisesti järjestelmään, saa hyvin totuudenmukaista tietoa.

Järvi lisää, että koska tiedot on mahdollista tallentaa laskuriin, OttoMitan avulla omaa alkoholin kulutusta voi seurata helposti viikko-, kuukausi- ja vuositasolla.

– Sovelluksen avulla huomaa tilanteet, jolloin tulee otettua runsaammin. Se voi kannustaa miettimään omaa alkoholinkäyttöä. Tällöin voi halutessaan ryhtyä muutokseen.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Reko Elovainio, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat