Niina, 28, päätti lopettaa laihduttamisen ja pudotti yli 52 kiloa yksinkertaisella keinolla: "Laihduttaminen on ollut suurin ongelmani koko ikäni"

Näin 52 kiloa pudottanut Niina treenaa 0:16
Näin 52 kiloa pudottanut Niina treenaa. Kuvaaja: Roni Tilander

Niina Mäkiharju kertoo laihduttaneensa melkein koko elämänsä ilman pysyviä tuloksia. Lopulta hän päätti muuttaa ajatusmalliaan, ja tuloksia alkoi syntyä. Nyt, 28-vuotiaana, Niina on yli 52 kiloa kevyempi.

Vuonna 2017 Niina päätti lopettaa laihduttamisen. Hän oli kokeillut muun muassa Painonvartijoita ja muita laihdutuskeinoja. Ne eivät kuitenkaan kantaneet hedelmää.

– Laihduttaminen johti siihen, että aina pari viikkoa tuli vedettyä oikein tiukasti jollain legendaarisella laihdutuskuurilla, Niina kertoo.

Pysyvää elämäntapamuutosta ei dieeteistä syntynyt. Sitten Niina päätti hylätä ajatuksen laihduttamisesta ja alkoi sen sijaan tehdä pieniä kestäviä muutoksia ruokavalioonsa. Myös elämänasenne sai muuttua.

Elämää on elettävä, painosta viis

Niina kärsi ylipainostaan eniten henkisesti. Hän jätti asioita tekemättä ja ajatteli, että voi toteuttaa haaveitaan vasta ollessaan tietyn painoinen. Lopulta nämä ajatukset saivat väistyä.

Niina teki asennemuutoksen. Hän päätti, että ihan sama mitä lukemia vaaka näyttää: hän voi elää elämäänsä. Ajatusmalli ei vaikuttanut pelkästään laihdutuskuurien lopettamiseen vaan kokonaisvaltaisesti elämänkatsomukseen.

– Melonta oli asia, jota olin aina halunnut tehdä. Kun päätin, että nyt alan elää, ostin samantien kanootin. Etsin vain sellaisen kanootin, jossa oli tarpeeksi korkea painoraja, Niina sanoo.

Samoihin aikoihin Niina törmäsi Kehomyytinmurtajien levittämään sanomaan.

– Heiltä sain ajatuksia siitä, että kelpaan sellaisena kuin olen eikä minun tarvitse muuttua voidaakseni elää täysillä.

Terveyshaitat odottivat nurkan takana

Elämäntapamuutoksen alussa Niinalla ei ollut varsinaisia ylipainosta johtuvia terveysongelmia. Häntä kuitenkin varoiteltiin esimerkiksi diabeteksen ja rasvamaksan vaarasta. Lisäksi naisen polvet kipuilivat.

– Muutokseen johti myös sen tosiasian hyväksyminen, että nyt jotain on tehtävä. Tästä ei enää nuorruta, Niina muistelee.

Painon pudotessa Niina huomasi jaksavansa paremmin kuin ennen. Myös polvikivut hälvenivät.

Nyt tai ei koskaan

Kiloista eroon pääseminen ei ollut helppoa. Vanhat, juurtuneet tavat istuivat tiukassa.  

Kun kilot alkoivat ruokavaliomuutoksen myötä lopulta karista, motivaatiokin kohosi entisestään. Jättämällä hiilihydraatit pois ruokavaliostaan Niina tiputti 32 kiloa.

– Sain suhteellisen nopeassa ajassa pudotettua paljon painoa. Se loi tunteen, että minä pystyn tähän. Tuli sellainen fiilis, että nyt tai ei koskaan.

Niinan lähipiiri suhtautui muutokseen kannustavasti. Tärkeimmäksi tsemppariksi nousi oma sisko.

– Kun oli huonoja päiviä, jolloin tuntui ettei jaksa enää, sisko innosti minua eteenpäin.

Ruokapuoli remonttiin

Suurin muutos arjessa tapahtui ruokailujen suhteen. Ennen Niina ei syönyt säännöllisesti, joten saadakseen ruokailurytminsä kuntoon hän alkoi suunnitella päivän syömisensä etukäteen. Lisäksi aamupalan syöminen piti opetella.

– Jätin aamupalan aiemmin helposti väliin. Nykyään on hassua ajatella, että pystyin olemaan syömättä yhtään mitään ennen liikkellelähtöä.

Ruokavaliota rukattiin myös personal trainerin kanssa. Nykyään Niina syö maltillisesti myös hiilihydraatteja, jotka hän aiemmin jätti kokonaan pois.

Liikunnan ilo löytyi

Ennen elämäntapamuutostaan Niina ei liikkunut juuri lainkaan. Hän oli keksinyt itselleen tekosyitä, miksi liikkeelle ei tarvitsisi lähteä.

– Kun olin saanut ruokavalion avulla pudotettua painoa, jaksoin lähteä paremmin liikkeelle. Olin tehnyt myös pääni sisällä töitä itseni hyväksymisen eteen. Sain rohkeutta ja uskalsin lähteä liikkumaan ihmisten ilmoille ilman, että mietin sitä, mitä muut ajattelevat, Niina kertoo.

Vuoden 2019 alussa hän uskaltautui aloittamaan tanssiharrastuksen.

– Siinä meni jonkin aikaa, että sain ajatusmaailmani käännettyä. Vanhat tavat yrittivät puskea esiin: uskallanko sittenkään, Niina kertaa.

Tanssin lisäksi Niina aloitti vielä samana vuonna kuntosalilla käymisen.

– Nykyään saan liikunnasta hyvän fiiliksen. Ennen, jos joku sanoi liikunnan tuovan hyvän olon, en ymmärtänyt mistä hän puhui.

Personal trainerista suuri apu

Kuntosaliharrastukseen Niinaa motivoi myös personal trainer. Koska aiempaa salitaustaa ei ollut, Niina ei tiennyt, mitä hänen kannattaisi tehdä kuntosalilla. Näin ollen personal trainerista on ollut hänelle paljon hyötyä.

– Haluan näyttää myös hänelle, että pystyn tähän ja voin kehittyä.

Niinan personal trainerilla on myös puhelintuki, josta saa apua.

– Jos on huono päivä, voin vaikka tekstata hänelle ja kysyä neuvoja, Niina sanoo.

Painonpudotus ei enää pääasia

Muutoksen alussa Niinalla oli selkeä ihannepaino mielessään. Personal trainerin esittämä kysymys muutti kuitenkin ajatuksia.

– Hän kysyi, olenko tyytyväinen sitten, kun saavutan tavoittelemani lukeman. En osannut vastata. Mietin, tulenko koskaan olemaan täysin tyytyväinen vaa’an lukemaan.

Nyt Niina keskittyy hyvän olon saavuttamiseen ja siihen, että hän tekee asioita, joista nauttii. Mutta on Niinalla myös konkreettisia tavoitteita.

– Tällä hetkellä tavoitteenani on saada edes yksi leuanveto ilman vastuskuminauhoja, Niina sanoo.

Muutoksen ymmärtäminen pitkä prosessi

Niina ei vieläkään ole täysin sisäistänyt omaa muuttunutta ulkonäköään. Kun hän katsoo itseään peilistä, hän ei huomaa muutosta entiseen. Valokuvat kuitenkin kertovat totuuden.

– Valokuvista huomaa, että ai, olen oikeasti ollut joskus tuon näköinen. On pitkä prosessi, että ymmärtää muutoksen omassa päässään.

Muutos konkretisoituu myös vaatekaupassa käydessä.

– Vaatekaupassa käyminen on nykyään täysin erilainen kokemus. Voin mennä ja löytää kivan paidan, eikä minun tarvitse miettiä löytyykö siitä kokoa, Niina kertoo.

Kehuja satelee

Niina on kirjoittanut matkastaan sosiaalisen median kanaviin ja saanut sitä kautta paljon positiivista palautetta. Myös kasvotusten kehuja on tullut.

– Varsinkin naapurit ovat sanoneet, etteivät ole tunnistaa minua. Myös sukulaiset ovat kehuneet minua erinäköiseksi.

Lisäksi Niina on inspiroinut muita liikunnallisiin rientoihin: hänen työkaverinsa aloitti kuntosaliharrastuksen uudestaan Niinan innostamana.

Kaksi vinkkiä muille

Niina kehottaa kaikkia elämäntapamuutoksen kanssa painivia siirtämään ajatusmallinsa pois laihduttamisesta.

– Se, että olen ajatellut laihduttavani, on ollut suurin ongelmani koko ikäni.

Lisäksi Niina vakuuttaa, että tukea muutosprosessiin saa aina.

– Jos ei lähipiiristä löydy kunnon tukiverkkoa, ammattilaisilta saa apua. Yksin tätä matkaa ei tarvitse tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat