Tutkimus: "Ikuiset kemikaalit" voivat olla lapsille vakava terveysriski

Altistuminen "joka kodin kemikaaleille" eli PFAS-yhdisteille voi muuttaa lapsen biologista kehitystä ja lisätä sairauksien riskejä, kertoo tuore tutkimus.

Perfluorattuja alkyyliyhdisteitä eli PFAS-yhdisteitä käytetään laajasti erilaisissa kodin tuotteissa ja niitä kutsutaankin "ikuisiksi kemikaaleiksi", koska ne hajoavat hitaasti ja kerääntyvät ympäristöön ja ihmiskehoon.

PFAS-yhdisteitä käytetään useissa kuluttajatuotteissa niiden vettä, likaa ja rasvaa hylkivien ominaisuuksien vuoksi. Lisäksi yhdisteitä käytetään esimerkiksi palonestoaineina joissain sisustustekstiileissä sekä sähkö- ja elektroniikkatuotteissa, kertoo THL.

Tunnetuimpia PFAS-yhdisteiden käyttökohteita ovat esimerkiksi paistinpannut, vettähylkivät tekniset vaatteet ja suksivoiteet.

Jo aikaisempien tutkimustulosten mukaan kyseisten kemikaalien on tiedetty nostavan tiettyjen sairauksien riskiä.

Tuoreen Enviromental Health Perspectives -tiedejulkaisussa raportoidun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan altistuminen PFAS-yhdisteille voi vaikuttaa lasten kehitykseen ja erityisesti kilpirauhasen toimintaan, mikä voi lisätä diabeteksen ja syövän riskiä. Tutkimustuloksista kertoo muun muassa New York Post.

– Löydöksemme olivat yllättäviä ja niillä on laajat vaikutukset päättäjiin, jotka yrittävät pienentää tällaisia riskejä, sanoo apulaisprofessori ja tutkimuksen pääkirjoittaja Jesse Goodrich.

– Saimme selville, että PFAS-yhdisteille altistuminen ei ainoastaan häirinnyt rasva- ja aminohappoaineenvaihduntaa, vaan muutti myös kilpirauhashormonin toimintaa.

PFAS-yhdisteet vaurioittavat kilpirauhasen toimintaa

Yhdysvaltalaistutkimuksessa tutkijat ottivat verinäytteitä kahdesta ryhmästä: nuorilta, jotka olivat mukana latinalaisamerikkalaisten nuorten tutkimuksessa ja lapsilta, jotka olivat mukana eteläkalifornilaisten lasten terveystutkimuksessa. Kaikkien verinäytteistä löytyi PFAS-yhdisteitä.

Asiantuntijat selvittivät, miten PFAS-yhdisteet vaikuttivat kehon luonnollisiin kemikaaleihin molempien ryhmien tutkittavissa. Ensin tutkijat mittasivat kemikaalien määrää veressä ja arvioivat niiden tasoja sen jälkeen, kun lapset olivat altistuneet PFAS-yhdisteille.

Goodrichin mukaan PFAS-yhdisteille altistumisen vaikutukset kilpirauhashormoniin olivat yllättäviä ja niillä on kriittinen rooli lasten kasvuun ja aineenvaihduntaan.

Kilpirauhashormoni on tärkeässä osassa lasten kasvussa etenkin murrosiän aikaan. Se on oleellinen hormoni esimerkiksi aivojen ja luuston kehityksen kannalta.

Kilpirauhasen toiminnan vaurioituminen voisi mahdollisesti lisätä lasten diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien ja syövän kehittymismahdollisuuksia.

Tutkijat totesivat myös, että vaikutuksia nähtiin molemmissa ryhmissä, kun lapset olivat altistuneet useille PFAS-yhdisteille, ei vain yhdelle.

– Alamme vasta ymmärtää, millä tavoilla tällaiset kemikaalit vaikuttavat ihmisten terveyteen, sanoo lääkäri Leda Chatzi, julkisen terveystieteen professori ja tutkimuksen toinen kirjoittaja.

– Vaikka nykyiset toimet ovat keskittyneet yksittäisten PFAS-yhdisteiden, kuten PFOS:n ja PFOA:n, käytön asteittaiseen lopettamiseen, tämä tutkimus osoittaa, että meidän tulisi vähentää kaikille PFAS-yhdisteille altistumista.

Aiemmat tutkimukset ovat yhdistäneet nämä 1930-luvulla käyttöön otetut kemikaalit maksasyöpään. Tutkimukset osoittavat, että kemikaalit estävät kehon kykyä glukoosin, sappihapon ja haaraketjuisten aminohappojen aineenvaihduntaa, mikä johtaa epäterveelliseen rasvan kertymiseen.

THL kertoo, että ihmisen kannalta merkittävin PFAS-yhdisteiden lähde on ravinto. Yksittäisistä ruoka-aineista merkittävimpiä ovat kala, hedelmät, liha ja kananmunat.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n mukaan ihminen voi altistua neljän PFAS-yhdisteen summalle (PFOS, PFOA, PFNA ja PFHxS) 4,4 ng painokiloa kohti viikossa koko elämänsä ajan ilman merkittäviä terveysriskejä. EFSA arvioi, että osalla eurooppalaisista PFAS-yhdisteiden saanti ylittää tämän siedettävän viikkosaannin rajan, kertoo THL.

Katso myös: Maaliskuussa 2022 kiellettiin tietyt kosmetiikkatuotteissa käytetyt kemikaalit

Kylpyhuoneestasi löytyy todennäköisesti shampoita, jotka ovat pian kiellettyjen ainaiden listalla - Viiden jälkeen selvitti, missä tuotteissa on kemikaaleja, jotka EU on kieltämässä 1.3. alkaen 8:26
Viiden jälkeen selvitti, millaisissa kosmetiikkatuotteissa on kemikaaleja, jotka EU kielsi maaliskuusta 2022 alkaen. Mukana Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori ja kauneusalan yrittäjä Sini Silfvenius.

Lue myös:

    Uusimmat