Lopeta näiden trendituotteiden käyttö välittömästi – lisää jopa syöpäriskiä: "Ei ole ihan pieni homma saada pois markkinoilta"

Mitä"nappulat"McDonald’sin limumukeissa todellisuudessa merkitsevät? 0:32
Videolla kerrotaan, mitä "nappulat" McDonald’sin limumukeissa todellisuudessa merkitsevät!

Bambua sisältävien muovituotteiden pitkäaikainen käyttö voi johtaa terveyshaittoihin. Näiden trendituotteiden käyttö on syytä lopettaa välittömästi.

Bambua ja muita kasvikuituja, kuten riisijauhoa, sisältäviä muovituotteita on markkinoitu harhaanjohtavasti ympäristöystävällisinä sekä luonnollisena vaihtoehtona muovituotteille. Todellisuudessa niistä vapautuu vaarallisia kemikaaleja jopa enemmän kuin tavallisista muovituotteista.

Bambua ja muita hyväksymättömiä kasvikuituja sisältävissä muovituotteissa on useissa tapauksissa havaittu huomattavia raja-arvojen ylityksiä formaldehydin tai melamiinin siirtymän suhteen. Pitkäaikainen altistuminen kyseisille kemikaaleille voi johtaa merkittäviin terveyshaittoihin.

Melamiini on munuaisiin kertyvä aine, joka voi aiheuttaa munuaiskiviä ja -vaurioita sekä jopa munuaissyöpää. Myös formaldehydillä on epäilty olevan syöpää aiheuttavia ominaisuuksia.

Bambua on käytetty esimerkiksi muovisissa kestomukeissa, lasten ruokailuastioissa sekä ruokailuvälineissä. Bambua sisältävien muovituotteiden käyttö on syytä lopettaa välittömästi.

Laittomia tuotteita on vielä markkinoilla

Bambujauhoja ei ole hyväksytty EU:n muoviasetuksen mukaan muovin täyteaineeksi, minkä vuoksi sille ei ole tehty samanlaista riskinarviointia kuin muille muovituotteiden ainesosille.

Ruokavirasto tiedotti jo marraskuussa, että hyväksymättömiä kasvikuituja, kuten bambujauhoja sisältävien muovisten elintarvikekontaktimateriaalien maahantuonti ja myynti tulee lopettaa. Ylitarkastaja Merja Virtasen mukaan tuotteita on kuitenkin edelleen markkinoilla koko EU-alueella.

– Ei ole ihan pieni homma saada niitä pois markkinoilta. Vaatii valvontaviranomaisilta toimenpiteitä ja tiedottamista, että saadaan toimijat kiinni, Virtanen sanoo.

Kuluttaja-lehden maaliskuun lopussa tekemässä pistokokeessa laittomia bambuastioita löytyi yli 20 kotimaisesta kaupasta.

Bambumainen tuote on hyvin usein muovisekoitetta

Myyntikielto ei koske sellaisia bambusta valmistettuja tuotteita, joiden valmistuksessa ei ole käytetty lainkaan muovia. Virtanen sanoo, että hyvin usein bambumainen tuote kuitenkin on muovisekoitetta.

Jälkikäteen voi olla hankala selvittää, sisältääkö oma bambukuppi muovia vai ei. Yksi mahdollisuus on etsiä tietoa tuotteessa käytetyistä materiaaleista kaupasta tai netistä. Bambujauho muuttaa hieman muovin koostumusta tehden tuotteesta hieman mattapintaisemman.

– Jos epäilee, että tuote on bambujauhoa sisältävä muovituote, sitä ei kannata käyttää, Virtanen sanoo.

Bambua sisältävät muovituotteet eivät hajoa luonnossa. Oikea paikka niille on energia- tai sekajäte.

Jos karsastaa muovin käyttöä elintarvikkeisiin koskevissa tuotteissa, kannattaa etsiä vaihtoehtoja kuitupohjaisista, keraamisista tai lasisista astioista. Lainsäädännön mukainen muovituote on kuitenkin yleensä myös turvallinen, joten sen vuoksi muovituotteiden käyttöä ei tarvitse vältellä.

Katso alla olevalta videolta, miten taittelet valumattoman biojätepussin sanomalehdestä.

Säästä luontoa ja kukkaroasi itsetehdyllä biojätepussilla – katso videolta helpot ohjeet 1:52

Osittaislähde: Ruokavirasto

Lue myös:

    Uusimmat