Tutkija varoittaa: Kemikaalit heikentävät sperman määrää ja laatua – yhä useampi pari voi joutua hedelmöityshoitoihin

Moni hakee apua hedelmöityshoidoista 2:34
Moni hakee apua hedelmöityshoidoista – miten ne etenevät?

Kemikaalit heikentävät miesten sperman määrää ja laatua ja voivat viedä yhä useamman lasta toivovan parin hedelmöityshoitoihin, varoittaa tutkija BBC:llä. Siemennesteen laadun väitetään pudonneen jo hälyttävän alas. 

Länsimaisten miesten sperman siittiömäärät olivat vuonna 2011 tasolla 47 miljoonaa millilitrassa, kun ne vielä vuonna 1972 olivat tasolla 99 miljoonaa millilitrassa. Mikäli yli prosentin vuosittainen lasku olisi yhä vain jatkunut, tällä hetkellä miesten keskimääräinen siittiöpitoisuus olisi jo alle 40 miljoonaa millilitrassa.

– Se on tärkeä numero, koska alle 40 miljoonassa raskaaksi tuleminen on pareille enenevissä määrin vaikeaa, ympäristö- ja lisääntymisterveyden epidemiologi Shanna Swan sanoo BBC:n pari vuotta sitten julkaisemalla videolla.

Tiedot perustuvat vuonna 2017 julkaistuun meta-analyysiin, joka kattoi 185 tutkimusta ja noin 43 000 miestä. 

BBC kertoo, että nykypäivän miehillä on siittiöitä vain noin puolet siitä mitä heidän isoisillään oli ja nykypäivän parikymppiset naiset ovat vähemmän hedelmällisiä kuin heidän isoäitinsä olivat 35-vuotiaina. 

Mount Sinai -sairaalassa työskentelevä Swan on tutkinut aihetta laajasti ja julkaissut siitä vuonna 2021 kirjan Count Down. Swan sanoo BBC:llä, että siittiöpitoisuuden laskeva trendi ei voi jatkua kovin pitkään uhkaamatta jopa ihmisrodun tulevaisuutta. 

Toisaalta Swanin argumentit ja vuoden 2017 meta-analyysi ovat herättäneet myös kritiikkiä. New York Timesin jutussa kerrotaan, että ryhmä Harvardin ja MIT:n tutkijoita arvostelee analyysiä liian pitkälle viedyistä olettamuksista ja puutteista etsiä ilmiölle vaihtoehtoisia selityksiä.  

Katse paistinpannuihin, ulkoiluvaatteisiin ja pizza-laatikoihin

Lisääntymisterveyteen vaikuttaa moni asia, joista osa liittyy elämäntapoihin: tupakointiin, liialliseen alkoholin käyttöön, liikunnan puutteeseen, huonoon ruokavalioon ja stressiin. 

On kuitenkin myös koko joukko asioita, joita ei ole niin helppo hallita. Niitä ovat ympäristökemikaalit, joita koteihin kannetaan erilaisten tuotteiden mukana.

Hormonitoimintaan mahdollisesti vaikuttavia kemikaaleja on lähes kaikkialla aina ruokien pakkausmateriaaleista henkilökohtaisiin hygieniatuotteisiin. 

– Pinnoitteet ovat iso kategoria. Esimerkiksi paistinpannun voi pinnoittaa teflonilla tai non-stick-materiaalilla. Takin voi käsitellä vettähylkiväksi ja paperin, kuten pizza-laatikon, voi pinnoittaa rasvaa läpäisemättömäksi, Swan havainnollistaa BBC:lle.

Pinnoitteista on syytä olla huolissaan, koska ne sisältävät PFAS-kemikaaleja. 

Toinen huolta herättävä ryhmä ovat ftalaatit eli kemikaalit, jotka tekevät muovista pehmeää. Ftalaatteja on muoviastioissa ja -pakkauksissa, kosmetiikassa ja lähes kaikissa hajustetuissa tuotteissa. Niitä voi löytyä esimerkiksi kaupasta kannetusta hedelmärasiasta, muovipulloista, kynsilakasta tai hajuvedestä. 

Swan kertoo BBC:lle, että ftalaatit kuuluvat antiandrogeeneihin, joilla on tapana vähentää testosteronia kaikkialla, jossa ne sitä kohtaavat – dramaattisimmin kohdussa alkuraskaudessa.

Matalammat testosteronitasot voivat muuttaa vauvan anatomista kehitystä. Seurauksena miehille saattaa kehittyä pienemmät sukuelimet tai niin sanottu ftalaatti-oireyhtymä. Yksi sen ilmentymä on niin sanotun anogenitaalisen etäisyyden lyheneminen. 

Pienempi etäisyys kivesten tyvestä peräaukkoon saattaa ennustaa alhaisempaa siittiötiheyttä, kivesten laskeutumattomuutta ja jopa kohonnutta kivessyövän riskiä.

Torjunta-aineetkin vaikuttavat

Vaikka hedelmällisyysongelmat voivat alkaa jo kohdussa, ne eivät suinkaan lopu sinne. Swan havaitsi jo 2000-luvun alussa tekemässään tutkimuksessa, että myös torjunta-aineet voivat tehdä sperman laadusta heikompaa. Kyseiseen tutkimukseen osallistui aikuisia miehiä neljästä eri paikasta Yhdysvalloista. 

– Dramaattisin [ero)] oli, että miehillä, jotka asuivat keskisessä Missourissa paljon maissia ja soijaa kasvattavalla sekä torjunta-aineita käyttävällä maatalousalueella, oli puolet vähemmän liikkuvia siittiöitä kuin Minneapolisissa asuvilla miehillä. Puolet vähemmän on valtavan paljon. Eivätkä he olleet edes maataloustyöläisiä vaan pelkästään alueen asukkaita, Swan kertoo videolla.

Hedelmällisyyden lisäksi sperman laatu voi kertoa paljon miesten kokonaisterveydestä. Swanin mukaan alhainen siittiötiheys on yhteydessä esimerkiksi sydänsairauksiin, diabetekseen, lisääntymiselimistä lähtöisin oleviin syöpiin ja jopa elinikään. 

Lisäksi epänormaali sperma voi vaikuttaa keskenmenoihin. Raskaaksi tulemisen tai raskaana pysymisen ongelmat mielletään helposti naisesta johtuviksi, mutta Swan muistuttaa, että niiden taustalla voi olla molemmista osapuolista johtuvia tekijöitä.

"Olemme kriisissä"

Jos siemennesteen määrän ja laadun heikkeneminen jatkuu, yhä useampi pariskunta voi joutua turvautumaan hedelmöityshoitoihin saadakseen lapsia. 

Omaan lisääntymisterveyteensä voi vaikuttaa terveillä elämäntavoilla. Ylipainoa kannattaa pudottaa ja tupakointi sekä humalahakuinen juominen lopettaa. Lisäksi kannattaa miettiä ympäristön kemikaalikuormaa ja mahdollisesti vähentää sitä omia kulutustottumuksia säätämällä. 

Swanin mukaan yksilön toimien lisäksi tarvitaan parempaa ympäristöpolitiikkaa, sääntelyä ja turvallisia korvikkeita niille tuotteille, jotka nykyisin sisältävät kemikaaleja.

– Ei ole kysymystäkään, etteivätkö ympäristötekijät vaikuttaisi lisääntymistoimintoihin. Olemme kriisissä ja hyvin vakavassa tilanteessa, Swan toteaa BBC:lle. 

Katso myös: Maaliskuussa 2022 kiellettiin tietyt kosmetiikkatuotteissa käytetyt kemikaalit

Kylpyhuoneestasi löytyy todennäköisesti shampoita, jotka ovat pian kiellettyjen ainaiden listalla - Viiden jälkeen selvitti, missä tuotteissa on kemikaaleja, jotka EU on kieltämässä 1.3. alkaen 8:26
Viiden jälkeen selvitti, millaisissa kosmetiikkatuotteissa on kemikaaleja, jotka EU kielsi maaliskuusta 2022 alkaen. Mukana Tukesin ylitarkastaja Anna Vuori ja kauneusalan yrittäjä Sini Silfvenius.

Lue myös:

    Uusimmat