Mainos

Algerian islamistijohtaja vapaaksi takuita vastaan

Algerian kielletyn Islamilaisen pelastusrintaman FIS:n johtaja Abassi Madani pääsi tänään vapaaksi takuita vastaan. Sotilassyyttäjä määräsi Madanin vapautettavaksi ennen kuin vanki oli kärsinyt puolet 12 vuoden tuomiostaan. Madani tuomittiin heinäkuussa 1992 vankeuteen valtion turvallisuuden vaarantamisesta.

Maltillisena pidetty Madani johti Islamilaista pelastusrintamaa järjestön voittaessa Algerian ensimmäiset useamman puolueen kunnallisvaalit vuonna 1990. Myöhemmin puolue näytti saavuttavan vaalivoiton myös parlamenttivaaleissa. Armeijan tukemat viranomaiset kuitenkin keskeyttivät vaalit ja tuomitsivat FIS:n laittomaksi järjestöksi.

Diplomaattilähteet kuvasivat Madanin vapauttamista merkittäväksi käänteeksi Algerian hallituksen suhtautumisessa FIS-järjestöön. Asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että Algerian väkivaltaisuudet tuskin vähenevät Madanin vapauttamisen ansiosta. Aika on luultavasti ajanut 66-vuotiaan Madanin ohi ja lisäksi Madanin avustaja, Ali Belhadj, on yhä vankilassa.

Asiantuntijoiden mukaan Algerian turvallisuus on varsin heikolla pohjalla ja eri järjestöjen suhteet toisiinsa ovat sekavat. FIS:n aseellinen siipi, AIS, pyrkii emäjärjestönsä laillistamiseen eikä aio luopua väkivallasta ennen kuin tavoite saavutettu.

AIS on sitä paitsi vain yksi kuudesta tai seitsemästä ryhmittymästä, jotka ajavat tavoitteitaan väkivaltaisten keinojen avulla. Esimerkiksi toisen aseellisen islamilaisen ryhmittymän, GIA:n toimintaan Madanin vapauttaminen tuskin vaikuttaa. Viranomaiset epäilevät juuri GIA:ta viime aikojen pommi-iskujen tekijäksi.

FIS tyytyväinen vapauttamispäätökseen

FIS:n Bonnissa maanpaossa toimivat edustajat ilmoittivat tänään pitävänsä Madanin vapauttamista askeleena kohti Algeriaa kiusaavan väkivallan loppua. FIS julkaisi myös ilmoituksen, jossa järjestö tuomitsi eilisen pommi-iskun. Barakin kaupunginosassa Algerissa räjähtänyt pommi surmasi 21 ihmistä ja haavoitti ainakin 40 ihmistä.

FIS puhui myös muiden vangittujen vapauttamisen puolesta. Algerian viranomaiset päästivät viikko sitten vapaaksi FIS:n johtoportaaseen kuuluvan Abdelkader Hachanin. Hachani pääsi vapaaksi vain tunteja sen jälkeen, kun hänet oli tuomittu valtiollisen turvallisuuden vaarantamisesta vankilaan.

Ääri-islamilainen johtaja ehti olla viisi vuotta pidätettynä ennen oikeuden eteen pääsyä ja vapauttamispäätös nojasi pitkälti siihen, että Hachanin katsottiin kärsineen rangaistuksensa jo ennen kuin se varsinaisesti ehdittiin panna täytäntöön.

Väkivaltaisuudet ovat runnelleet Algeriaa vuoden 1992 parlamenttivaalien jälkeen. Viranomaiset keskeyttivät tammikuun vaalit sen jälkeen, kun FIS:n vaalivoitto alkoi näyttää ilmeiseltä.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.