Aleksandr Lebed: Sotilaasta poliitikoksi

Presidentti Boris Jeltsinin tänään erottama turvallisuusneuvonantaja Aleksandr Lebed ei ole mikään tavallinen poliitikko. Hän on palvellut koko aikuisen ikänsä asevoimissa, ensin Neuvostoliiton joukoissa ja Neuvostoliiton hajottua Venäjän asevoimissa.

Kokemukset sotilaana - ja ennen muuta tyytymättömyys Venäjän sotilasjohtoon - toivat hänet poliittiselle areenalle. Laki ja järjestys olivat hänen pääteemojaan kesän presidentinvaalikampanjassa. Näitä ajatuksia hän toisti syvällä bassoäänellään painottaen sanomaansa sotilaallisen jäykällä esiintymisellään.

Mutta hänen jyrisevä äänensä ja yksinkertainen viestinsä menivät perille. Kansa luotti entiseen sotilaaseen ja antoi hänelle 15 prosentin kannatuksen.

Nuori kenraali

Nykyään 46-vuotiaasta Lebedistä tuli kenraali jo 38 vuoden iässä. Hän kruunasi sotilaallisen uransa 14. armeijakunnan komentajana entisessä neuvostotasavallassa Moldovassa Romanian naapurissa. Hänestä tuli lähes kansallissankari, kun hän vuonna 1992 onnistui lähes ilman verenvuodatusta tyrehdyttämään uhkaavan sisällissodan venäläisten separatistien ja Moldovan hallituksen välillä.

Vuotta aiemmin hän asettui Tulan laskuvarjojääkärien komentajana vastustamaan Moskovassa olevien johtajien yritystä syöstä Mihail Gorbatshov vallasta ja näin estää Neuvostoliiton hajoaminen.

Bakun verilöyly

Täysin rauhanomainen ei Lebedin sotilasura ole ollut. Hän oli mukana myös Afganistanissa ja sittemmin Azerbaidzhanissa, missä neuvostojoukot hajoittivat verisesti itsenäisyyttä vaatineiden azerbaidzhanilaisten mielenosoituksen. Tammikuussa 1990 pääkaupungissa Bakussa tukahdutettu mielenosoitus vaati satojen siviilien hengen.

Tuolloin Moldoviaan saapuneita toimittajia hämmästyttivät Lebedin joukkojen sotilaallinen kuri ja järjestys, joka erotti yksikön selvästi muualla jo lähes kaaokseen joutuneista asevoimien yksiköistä.

Vasta Tshetshenian sota sai kuitenkin nuoren kenraalin ampumaan täyslaidallisen Venäjän sotilasjohtoa kohtaan: hän julisti asevoimien johdon likipitäen toimintakyvyttömäksi. Ja kun puolustusministeri Pavel Gratshov viime vuonna halusi hajottaa Moldovassa toimineen sotilasjoukon, päätti Lebed luopua lopullisesti sotilaan univormustaan.

Uusi rooli

Lebed oli ehdolla jo viime joulukuun parlamenttivaaleissa, jolloin hän hakeutui uskalikkojen poliitikkojen seuraan ja panosti kansallismieliseen ohjelmaan. Hanke päättyi täydelliseen epäonnistumiseen.

Mutta puoli vuotta myöhemmin presidentinvaaleissa hän oli jälleen mukana uusin voimin, uusien avustajien ympäröimänä ja viestikin oli uusi: laki ja järjestys, vapaus ja turvallisuus sekä talousuudistusten tiellä jatkaminen. -Meidän on jatkettava uudistuksia ja luotava samalla järjestys maahan. Vain sillä tavoin Venäjästä tulee ennen pitkää kukoistava maa, rikas, suuri ja ylpeä, hän sanoi vaalikampanjan aikoihin.

Suosituin poliitikko

Kun Jeltsin vaalikierrosten välillä nimitti Lebedin turvallisuusneuvonantajakseen ja turvallisuusneuvoston sihteeriksi, entinen kenraali sai Jeltsinin erottamaan joukon kenraaleja. Myös puolustusministeri Pavel Gratshov ja presidentin turvajoukkojen päällikkö Aleksandr Korzhakov saivat mennä.

Lebed onnistui myös lähes mahdottomana pidetyssä tehtävässä vaientamalla aseiden kumun itsenäisyyteen pyrkivässä Tshetsheniassa. Samalla hän joutui kuitenkin törmäyskurssille lähes koko hallinnon kanssa.

Viime viikolla julkistetun mielipidekyselyn mukaan Lebed oli Venäjän suosituin poliitikko. Nyt hänestä on tulossa Jeltsinin vaarallisin vihollinen.
(STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat