Mainos

Albright pyrkii elvyttämään Lähi-idän rauhanneuvottelut

Egyptissä vieraileva Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright yrittää parhaillaan taivutella Israelin pääministeriä Ehud Barakia ja palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia sopuun Lähi-idän rauhanprosessin jatkamiseksi. Uudistetun Wye-joen rauhansopimuksen allekirjoitus kompastelee yhä palestiinalaisvankien vapauttamisasiaan.

Jasser Arafat saapuu AleksandriaanVapautettavien vankien lukumäärästä syntynyt kiista on viivyttänyt Wye-joen sopimuksen täytäntöönpanosta laaditun sopimuksen allekirjoittamista. Aiemmin tänään israelilaislähteet kertoivat, että sopimus allekirjoitettaneen huomenna.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat ja egyptin presidentti Hosni Mubarak neuvottelivat aikaisemmin tänään Alexandriassa. Mubarakia lähellä olevat lähteet kertoivat, ettei allekirjoitus tapahdu vielä tänä iltana. Israelin radio puolestaan kertoi, että sopimus allekirjoitetaan luultavasti huomisaamuna. Radion mukaan Israel ei ollut saanut palestiinalaisilta tietoa, että kiista vapautettavien vankien määrästä olisi ratkaistu.

Arafat keskeytti Hollannin-vierailunsa lentääkseen Alexandriaan. Myös muut palestiinalaisneuvottelijat kutsuttiin Egyptiin, koska neuvottelut ovat siirtyneet sinne, kuten muuan palestiinalaisten edustaja kertoi. Palestiinalaisedustaja kertoi kuitenkin myöhemmin Arafatin sanoneen, ettei palestiinalaisten pidä lähteä Gazasta ennen kuin israelilaiset ovat lähteneet matkaan.

Israelin pääministerillä Ehud Barakilla ei kuitenkaan ollut aikeita matkustaa Egyptiin "tässä vaiheessa", koska täytäntöönpanosopimusta ei ole saatu valmiiksi, kertoivat israelilaislähteet. Alexandriassa ovat jo Yhdysvaltain ja EU:n edustajat Dennis Ross ja Miguel Moratinos. Tarkoituksena oli, että Arafat ja Barak allekirjoittavat tänään sopimuksen täytäntöönpanosta Alexandriassa ulkoministeri Madeleine Albrightin läsnäollessa.

Lähi-idän rauha, lippugrafiikka ja kyyhky


Palestiinalaiset vaativat, että Israelin on vapautettava noin 400 poliittista vankia, kun taas Israel on valmis vapauttamaan vain noin 350 vankia. Israel ja palestiinalaiset allekirjoittivat Wye-joen sopimuksen lokakuussa. Osapuolet ovat jo sopineet Israelin joukkojen Länsirannalta vetämisen aikataulusta. Samoin on sovittu, että neuvottelut lopullisesta ratkaisusta alkaisivat 10. syyskuuta ja päättyisivät vuoden kuluessa.
Täytäntöönpanosopimuksen allekirjoittamisen myötä Lähi-idän rauhanprosessin toivotaan nytkähtävän jälleen liikkeelle niin, että osapuolet pääsisivät lopulliseen rauhansopimukseen.
(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.