Albertinkadun surmaaja pysyy vaiti

Niuvanniemen mielisairaalasta Helsingin hovioikeuteen kuljetettu Albertinkadun kolmoissurmaaja Sanna Sillanpää pysyi yhä vaiti. Sillanpään ulkoisessa olemuksessa ei ollut tapahtunut muutosta sitten lokakuisen Helsingin käräjäoikeuden käsittelyn. Hän ei reagoinut oikeudessa käsiteltäviin asioihin millään tavalla.

Sillanpää

Hovioikeudessa kuultiin todistajina kahta poliisia, jotka olivat ensimmäisinä kuulustelleet Sillanpäätä ampumistapahtuman jälkeisenä päivänä. Pasilan poliisisellissä ollut Sillanpää oli tajunnut, missä hän on ja oli vastannut kaikkiin arkielämää koskeviin kysymyksiin lyhyen normaalisti. Sillanpää kävi poliisivartiossa jopa postissa äänestämässä. -Kun kyse tuli sitten Albertinkadun tapahtumista, hän käänsi katseensa sivuun ja katsoi ikään kuin synkkään tyhjyyteen, kuvaili toinen kuulustelijoista. Kuulustelijat olivat näyttäneet Sillanpäälle myös tapahtumapaikalta otettuja valokuvia. -Hän katsoi kuvat, mutta ei kommentoinut niitä millään tavalla, kertoivat kuulustelijat. Sillanpäälle annettiin luettavaksi ja allekirjoitettavaksi kuulustelupöytäkirjat. Ensimmäiseen pöytäkirjaan hän teki siviilisääty-kohtaan kuulakynällä sulkuihin merkinnän FBI-leski.

Ei ymmärrystä vailla

Valtionsyyttäjä Maarit Loimukoski valitti Helsingin käräjäoikeuden tuomiosta, kun Sillanpää jätettiin syyntakeettomana tuomitsematta rangaistukseen. Loimukoski ajaa Sillanpäälle rangaistusta täyttä ymmärrystä vailla eli oikeusslangina ns. "varttihulluna" tehdystä kolmesta taposta ja kahdesta tapon yrityksestä. Sillanpäälle tehty mielentilatutkimus ja Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen siitä antama lausunto eivät ole oikeudessa julkisia asiakirjoja. Näiden lausuntojen perusteella käräjäoikeus totesi Sillanpään sairastavan paranoidista skitsofreniaa ja jätti hänet tuomitsemasta rangaistukseen. Diagnoosi paranoidinen skitsofrenia on lähes aina syynä jättää rikokseen syyllistynyt rangaistukseen tuomitsematta. Asiantuntijoiden mukaan on erittäin harvinaista, että syyttäjä valittaa tuomiosta tällaisissa tapauksissa. Mielenterveyslausunnon mukaan Sillanpään teko on määritelty "täysin sairaan henkilön teoksi", paljastui oikeuskäsittelyssä vahingossa.

Korvaukset saattavat nousta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Sanna Sillanpään satojen tuhansien markkojen korvauksiin asianomistajille aiheuttamastaan henkisestä kärsimyksestä. Uhrien lähiomaiset eivät kuitenkaan tyytyneet tuomittuihin korvauksiin. Omaiset vaativat käräjäoikeudessa esitettyjä huomattavasti korkeampia korvausvaatimuksia maksettavaksi täysimääräisinä. Hovioikeus kuuli asianomaisia suljetuin ovin, koska kaikilla asianomaisilla oli esitettävänä murhenäytelmän johdosta lääkärinlausuntoja.

Sanna Sillanpään puolustusasianajaja Timo Niemi epäilee, että hovioikeus saattaa nostaa käräjäoikeuden henkisestä kärsimyksestä tuomitsemia summia. -Ei tällaisia asioita voi mitata rahassa. Täytyy myöntää, että lähiomaisten hovioikeudelle esittämät kertomukset kärsimyksistään koskettivat, tunnusti kokenut rikosasianajaja Niemi. Sanna Sillanpää varoja, muun muassa asunto-osake ja Nokian osakkeita on vakuustakavarikossa noin miljoonan markan arvosta. Albertinkadun kolmoissurman käsittely Helsingin hovioikeudessa jatkuu vielä torstaina ja perjantaina. Päätös asiasta on odotettavissa noin kuukauden kuluessa.

(STT)

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja