Albaniassa kesällä parlamenttivaalit

Albanian poliittiset puolueet ovat sopineet, että maassa järjestetään parlamenttivaalit 29. kesäkuuta, kertoi Ety-järjestön neuvottelija Franz Vranitzky tänään. Vranitzky puhui tavattuaan presidentti Sali Berishan ja muita Albanian poliittisia johtajia.

Vranitzkyn mukaan kaikki yhtenäisyyshallitukseen osallistuvat puolueet ovat yksimielisiä vaalien ajankohdasta mutta eivät vielä vaalien muista järjestelyistä.

Berisha suostui vastahakoisesti ennenaikaisten vaalien järjestämiseen maaliskuussa, jolloin sijoitusyhtiöiden romahduksesta alkunsa saaneet levottomuudet olivat muuttuneet aseelliseksi kapinaksi maan eteläosassa. Berisha vaati tänään, että Etelä-Albaniaa hallitsevat kapinalliskomiteat on hajotettava ennen vaaleja.

Albaniassa järjestettiin parlamenttivaalit toukokuussa 1996. Berishan demokraattinen puolue sai tällöin 140:sta tarjolla olleesta parlamenttipaikasta valtaosan eli 122, vaikka äänistä puolue keräsi vain vähän yli puolet.

Italialaisjoukkoja Vloreen

Albanian kansainvälisiin turvajoukkoihin osallistuvat italialaissotilaat saapuivat tänään kapinallisten hallussa olevaan Vloren satamakaupunkiin. Joukot olivat jo aiemmin ryhtyneet turvaamaan avustuskuljetuksia Durresin satamassa ja Tiranan lentokentällä.

Kaikkiaan 6 000 miehen vahvuisista turvajoukoista Albaniaan on nyt saapunut 1 700 italialaista, ranskalaista, espanjalaista, kreikkalaista ja turkkilaista sotilasta. Loput operaatio Albaan osallistuvat joukot saapuvat kolmen viikon sisällä.

Levottomuudet ovat jatkuneet edelleen maan eteläosassa. Kymmenet ystävänsä kuolemaa surreet miehet tulittivat eilisiltana holtittomasti Lushnjen kaupungin sairaalaa. Kukaan ei loukkaantunut tulituksessa, mutta sairaala kärsi vaurioita. Gjirokasterin kaupungissa puolestaan kaksi ihmistä löytyi aamulla ammuttuina autosta.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat