Mainos

Albania vaipumassa täyteen sekasortoon

Albanian parlamentti on julistanut maahan hätätilan maata ravisuttavien levottomuuksien johdosta. Etelä-Albanian suurimmat kaupungit ovat silminnäkijöiden mukaan sekasortoisessa tilassa.

Vloren kaupungin asukkaat uhkasivat tänään iskeä pääkaupunkiin Tiranaan, ellei hallitus lupaa korvata täysin ihmisten säästöjä, jotka he menettivät sijoitusyhtiöiden keinottelussa. Lisäksi mielenosoittajat vaativat, ettei presidentti Sali Berisha asetu uudelleenvalittavaksi ja että hän hajottaa parlamentin. Vloren mielenosoittajat lähettivät uhkavaatimuksensa myös oppositiopuolueiden perustamalle Demokraattiselle foorumille.

Vloressa ammuttiin tänään kaksi ihmistä. Toinen heistä oli kahdeksanvuotias tyttö, joka oli leikkimässä katukäytävällä. Lisäksi kaupungissa haavoittui päivän aikana 50 ihmistä.

Eteläisessä Saranden kaupungissa puhkesi mellakoita tänään. Mellakoijat ryöstivät kauppoja ja pankkeja ja sytyttivät rakennuksia tuleen, kertoi uutistoimisto Reuterin toimittaja. Kaikki poliisit olivat lähteneet kaupungista. Kuuden poliisiauton nähtiin palavan kaupungin keskusaukiolla.

Albanian oppositio vaati eilen Berishaa määräämään maahan virkamieshallituksen ja ennenaikaiset vaalit. Pääministeri Aleksander Meksin hallitus erosi eilen presidentin hyväksyttyä eronpyynnön. Syynä ovat maassa pitkään jatkuneet mellakat, jotka väkivaltaistuivat selvästi viime päivinä.

Albaniaa vuoteen 1990 asti hallinneiden sosialistien muodostama oppositio kiistää presidentin käsityksen siitä, että hänen Demokraattinen puolueensa voisi muodostaa myös uuden hallituksen. Berisha on ilmoittanut demokraattien kokoavan myös uuden hallituksen. Puolue pitää hallussaan lähes kaikkia parlamenttipaikkoja.

Berisha sanoi tänä iltana ottavansa kaikki lailliset keinot käyttöön "punaisten terroristien" kapinan tukahduttamiseksi. Berisha syytti televisiopuheessaan entisiä kommunisteja ja ulkomaisia vakoojia levottomuuksien aiheuttamisesta.

EU koolle Albanian takia

Italian ulkoministeri Lamberto Dini kertoi tänään kutsuneensa EU:n koolle pohtimaan Albanian tilannetta. Kokous on tarkoitus järjestää ministeriöiden osastopäällikkötasolla. Samalla hän vetosi Albanian poliittisen kriisin osapuoliin, jotta ne ryhtyisivät vuoropuheluun ja kunnioittaisivat demokraattisia periaatteita.
(STT-Reuter-AFP)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.