Tässäkö selitys Bermudan kolmion mysteereihin?

Siellä on kadonnut satoja ihmisiä laivoineen ja lentokoneineen. Se sai jo Kolumbuksen raportoimaan oudoista kompassihäiriöistä ja valoilmiöistä. Halu uskoa yliluonnolliseen peittoaa Bermudan kolmion todellisuuden.

Miamin kansainvälisellä lentokentällä seurattiin vuonna 1975 National Airlinesin 727-matkustajakoneen etenemistä. Kone lensi niin kutsutussa Bermudan kolmiossa, eli Bermudan saaren, Puerto Ricon ja eteläisen Floridan rajaamalla merialueella.

Yhtäkkiä kone katosi tutkasta. Siihen ei saatu mitään yhteyttä, kunnes kymmenen minuutin kuluttua kone kuin tyhjästä palasi tutkaan. Miehistö kertoi, että he lensivät tuon ajan kevyessä sumussa. Maassa koneen kaikkien kellojen todettiin jätättävän kymmenen minuuttia ajasta.

Tämä on yksi Bermudan kolmion mysteeriä ruokkivista tositarinoista. Väitetään, että alueella on kadonnut selittämättömästi vähintään satoja aluksia niin maalla kuin ilmassakin.

Madonreikä meressä

Ensimmäisen kerran Bermudan kolmio mainittiin Vincent H. Gaddisin lehtiartikkelissa vuonna 1964. Alueen salaperäisyydestä oli kirjoitettu jo aiemmin, mutta vasta Charles Berlitzin menestyskirja Bermudan kolmio vuonna 1974 teki aiheesta ilmiön.

Katoamisia selitettiin yliluonnollisilla voimilla. Epäiltiin, että ihmisille vielä tuntemattomat elämänmuodot avaruudesta tai merenpohjasta olivat katoamisten takana. Jotkut uskoivat, että alueella oli niin kutsuttuja madonreikiä eli ajassa liikkumisen mahdollistavia käytäviä. Jopa kadonneen Atlantiksen kaupungin "tuntematonta teknologiaa" epäiltiin syypääksi.

Näitä myyttejä kumoamaan tarvittiin arizonalainen kirjastonhoitaja.

Larry Kusche julkaisi vuonna 1975 kirjan The Bermuda Triangle Mystery – Solved. Teos oli vastaveto Berlitzin ufoteorioille. Kusche päätyi siihen, että selittämättömiksi väitetyt tapahtumat olivat täysin selitettävissä.

Luonnon ja väärän tiedon armoilla

Läntisellä Atlantilla, jossa Bermudan kolmio sijaitsee, esiintyy usein trooppisia myrskyjä. Golfvirta kuljettaa siellä vaarallisia pyörteitä ja levälauttoja. Lukuisat maanjäristykset aiheuttavat metaanipurkauksia, joiden sattuessa vesi ei pysty kannattelemaan alusta.

Alue on meriliikenteensä puolesta maailman seilatuimpia myös kokemattomien huviveneilijöiden keskuudessa. Kun katoamiset suhteutetaan kolmion vilkkauteen, määrä ei olekaan sen suurempi kuin muilla maailman merillä.

Näyttää myös siltä, että mysteereistä raportoineet henkilöt joko tietämättään tai tahallaan jättivät mainitsematta tosiasioita. Monet katoamisista tapahtuivat täysin muualla kuin Bermudan kolmiossa tai, toisin kuin väitettiin, huonossa säässä. Laivan häviäminen saatettiin raportoida, mutta paluuta satamaan ei.

Ihmisiä ja aluksia katoaa alueella edelleen jäljettömiin joka vuosi – ja jäljettömiin he myös todennäköisesti jäävät. Pienimmänkin arvion mukaan Bermudan kolmio on noin neljän Suomen kokoinen. Ei ole ihme, että niin aavan meren alle kätkeytyy monia salaisuuksia.

Lähteet: www.buzzle.com, www.unmuseum.org, http://koti.welho.com/msuorsa3/kolmio.htm,bermudatrianglefacts.com/, http://channel.nationalgeographic.com, Wikipedia

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat