Ui rauskujen kanssa – suomalainen mies ohjaa matkoja Karibialla

Tony Pokkinen toimii stuertin työnsä ohella matkanjohtajana. Karibian-risteilyillä ei tarvitse pelätä kanssamatkustajien örvellystä.

Tony Pokkinen seisoo turkoosinsinisessä rantavedessä Karibian Grand Cayman -saarella. Hän on loistoristeilijällä lomailevan suomalaisen turistijoukon matkanjohtaja, ja nyt ryhmä on saapunut välietapilla päiväretkelle "rauskukaupunkiin". Hiekkasärkillä voi uida kesyjen rauskujen keskellä ja pitää niitä sylissä.

Muiden matkailijoiden snorklatessa ympärillä Tonyn huomio keskittyy 75-vuotiaaseen harmaahapsiseen rouvaan.

– "Minähän en tuonne lähde!" nainen puhkuu.

Poikansa yllyttämänä mukaan suostunut rouva pelkää eksoottisia mereneläviä, mutta lopulta Tony onnistuu puhumaan hänet ympäri. Snorklausmaski päähän ja veteen vaan!

Tunnin päästä puhalletaan pilliin. On palattava veneelle, jolla päiväretkeläiset kuljetetaan takaisin Grand Caymanin satamaan ankkuroituneelle loistoristeilijälle. Turistit nousevat veneeseen, mutta yksi puuttuu.

– Herranjumala! Missä se vanha rouva on, Tony pelästyy.

Katse pysähtyy 50 metrin päähän. Vedestä pilkottaa snorkkelin tupsu ja harmaa pää.

– En olisi ikinä kuvitellut, että saisin kokea tällaisen retken, rouva intoilee, kun Tony hakee hänet takaisin veneeseen.

Valitse varustamo tarkkaan

– On hienoa, kun voi tarjota ihmisille noin upeita elämyksiä. Rouvan poika kertoi myöhemmin, että hänen äitinsä puhuu retkestä vielä kymmenen vuoden jälkeenkin, Tony sanoo.

Risteilyspesialistiksi itseään kutsuva Tony toimii stuertin työnsä ohella sivutoimisesti matkanjohtajana loistojahdeilla. Hän tietää, että loma merillä sopii aivan hyvin vanhemmallekin väelle.

– Ongelmia tulee, jos matkatoimistovirkailija ei tiedä, mitä hän myy. Varustamot saattavat erota toisistaan hyvinkin paljon – jos häämatkalaisille myydään risteilyä eläkeläislaivalla ja eläkeläisille taas nuorten bilemestassa, homma menee varmasti puihin.

Laivalla voi opetella servetintaittoa

Joka tapauksessa loistoristeilijöillä ei varustamosta riippumatta törmää samanlaiseen örveltämiseen kuin toisinaan Suomenlahden lautoilla.

– Laivat ovat myös niin isoja, että jonoa ei ole ikinä. Monet ovat ihmetelleet, että eihän tämä risteily voi olla loppuunmyyty, kun missään ei ole ruuhkaa – mutta kyllä se vain on, Tony vakuuttaa.

Rauhallisesta illanvietosta nauttivat voivat kuunnella monenlaista musiikkia erilaisissa loungeissa. Tarjolla on lisäksi viininmaistelu- ja servetintaittokursseja sekä erilaisia luentoja. Spektaakkelinnälkä tyydyttyy kooltaan Helsingin Oopperataloa vastaavissa teattereissa.

– Lavalla esitetään Broadway-tason musikaaleja, kuten Chicagoa ja Hairsprayta.

Eikä urheiluhullujen tarvitse luopua liikunnasta lomallakaan.

– Laivojen kuntosaleilla on ohjattua liikuntaa, aerobicia, joogaa ja pilatesta. Usein löytyy myös jäähalli, vuorikiipeilyseinä, golf-range, rullaluistelu- ja juoksuradat sekä kori- ja lentopallokentät, Tony kertoo.

Joka päivä kymmeniä retkiä

Mutta se snorklausretki kristallinkirkkaassa vedessä kuulosti aika hyvältä. Miten sellaiselle pääsee?

– Uuteen satamaan ankkuroidutaan lähes joka päivä. Yhdessä kohteessa on yleensä tarjolla 40–70 retkeä, joista useimmat ovat varsinkin Karibialla hyvin vesipainotteisia.

Jos et kaikesta huolimatta uskaltaudu veteen, tarjolla on myös muun muassa ratsastusta, viidakkosamoilua ja perinteistä nähtävyyksien kiertämistä.

Kuka tietää, ehkä puhut matkasta vielä kymmenen vuoden päästäkin.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Tony Pokkinen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja