Älä sorru viemärit tukkivaan virheeseen vappumunkkeja paistettuasi – "Kaikkein helpoimmalla pääsee, kun..."

Vappumunkkeja paistaessa kannattaa muistaa, miten toimia paistorasvan kanssa.

Vappumunkkien valmistuttua on syytä muistaa, ettei uppopaistamiseen käytettyä rasvaa saa kaataa viemäriin.

– Ruoanlaitossa käytettävät rasvat eivät kuulu viemäriin. Kun rasva jäähtyy, se paakkuuntuu putkien seinämiin ja käännöskohtiin. Veteen liukenematon rasva alkaa kerätä itseensä wc-paperia, ruoantähteitä ja muuta kiinteää likaa. Kun lika padottuu, syntyy tukoksia, selittää Tapio Aaltonen viemäriputkia valmistavan Geberitin teknisestä tuesta yrityksen tiedotteessa.

Älä yritä aukoa viemäriputkia itse

Tukoksen voi huomata, jos viemäri ei vedä kunnolla. Jos munkkirasvaa on erehtynyt wc-pyttyyn, tilanne voi pian olla se, että vedenpinta pytyssä nousee ja vesi tulvii lattialle. Putkimies kannattaa kutsua paikalle, jos karhupumppu ei tuo helpotusta tilanteeseen.

Nappaa maukas vinkki vappumunkkeihin täältä: Vappumunkit dulce de leche

– Viemäriputkia ei pidä ryhtyä aukomaan itse esimerkiksi metallirassilla. Sillä voi saada vahinkoa aikaiseksi. Kaikkein helpoimmalla pääsee, kun ehkäisee tukokset ennakkoon. Viemäriin ei pitäisi päätyä veden lisäksi juuri muuta kuin wc-paperia ja vessakäyntien tuloksia, Aaltonen huomauttaa.

Hävitä munkin paistorasva näin

Miten rasva sitten tulisi hävittää? Hyvä keino on kaataa paistorasvat vaikkapa tyhjään maitopurkkiin tai margariinirasiaan, ja teipata pakkaus kiinni. Tämän jälkeen rasvapakkauksen voi heittää sekajätteeseen. Samaan tapaan hävitetään myös kinkkurasva jouluna.

Aaltonen muistuttaa, että myös naapurit kiittävät, kun vappumunkin paistorasvan hävittää oikeaoppisesti.

– Viemäriin kaadetut munkkirasvat saattavat tukkia useamman asunnon yhteisen viemäripätkän, Aaltonen painottaa.

Rasvan lisäksi wc-pöntön voivat tukkia esimerkiksi meikinpoistoliinat, vanulaput sekä vahingossa pyttyyn heitetyt lasten lelut. Yleinen tukoksen aiheuttaa on Geberitin tiedotteen mukaan myös pönttöön vahingossa pudonnut wc-raikastin.

Artikkeli on uusinta vuodelta 2021.

Näin paistat munkit kotona:

Paista herkulliset vappumunkit kotona 0:52

Jos munkkien uppopaistaminen ei houkuta, kokeile valmistaa ne uunissa!

Lähde: Geberit

Lue myös:

    Uusimmat