Muista turvallisuusriski vappumunkkeja paistaessa – älä missään nimessä sammuta rasvapaloa näin!

Vappumunkkeja paistaessa on syytä varovaisuuteen. Video paljastaa, mitä tapahtuu, jos rasvapaloa yrittää sammuttaa vedellä.

Tulipalo kotona syttyy useimmiten ruokaa laittaessa, esimerkiksi silloin, kun liedelle unohtuu ruokaa. Tukesin mukaan viime vuonna eniten sähköpaloja aiheutti sähköliesi, mutta palon syynä oli usein käyttäjän oma huolimattomuus.

– Keittiöpaloista aiheutuu useimmiten savuvahinkoja ja pahimmillaan harvinainen totaalipalo, jossa koko koti tuhoutuu asuinkelvottomaksi, kertoo omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen vakuutusyhtiö Ifin tiedotteessa.

Muistathan myös tarkistaa säännöllisesti, että palovaroittimesi toimivat? Myös liesituulettimen suodatin on syytä pitää puhtaana – alla olevalla videolla vinkit puhdistukseen. Juttu jatkuu videon alla.

Näin puhdistat liesituulettimen suodattimen 1:20
Liesituulettimen puhdistukseen tarvitset keittiön vakiotarvikkeet, eli rätin, ruokasoodaa, etikkaa ja kuumaa vettä.

Jos tekee montaa asiaa yhtä aikaa, kasvaa riski unohtaa ruoka liedelle tai jotain palavaa lieden viereen. On hyvä muistaa, että alkoholi on myös yksi tyypillinen syy keittiössä tapahtuville vaaratilanteille. Vakuutusyhtiö muistuttaakin tiedotteessaan, että uunia tai liettä ei tulisi koskaan käyttää humalassa, sillä humalatila alentaa huomiokykyä, mutta voi myös laittaa ruoanlaittajan unten maille kesken kokkauksen.

– Omalla käytöksellä voi vähentää paloriskejä selvästi, Utunen kommentoi.

Näin paistat munkit kotona. Juttu jatkuu videon alla.

Paista herkulliset vappumunkit kotona 0:52
Videolla vinkit vappumunkkien paistoon.

Paista vappumunkit turvallisesti – rasvapaloa ei saa sammuttaa vedellä

Vappuun kuuluvat oleellisena osana munkit. Paistamisessa on kuitenkin syytä olla tarkkana, sillä huolimattoman toiminnan seuraus voi olla rasvapalo. Rasvaa kannattaa lämmittää pikkuhiljaa ja lämpötilaa tulisi seurata mittarilla.

– Jos rasva syttyisi palamaan, tulee se tukahduttaa kattilan kannella tai sammutuspeitteellä.  Ei koskaan vedellä, Utunen muistuttaa.

Katso videolta, miten käy, jos rasvapaloa yrittää sammuttaa vedellä. 

Katso, miten rasvapaloa ei tule koskaan sammuttaa 0:39
Rasvapalon sammuttaminen vedellä on aina virhe. Palo tulisi sammuttaa tukahduttamalla. Videolta käy selväksi, että veden heittäminen palavaan rasvaan aiheuttaa vaarallisen reaktion. Videolla turvallisuuskouluttaja Timo Levänen Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Jos munkkien uppopaistaminen ei houkuta, kokeile valmistaa ne uunissa!

Lähde: If Vakuutus

Lue myös:

    Uusimmat