Mainos

Älä kerro näitä asioita Facebookissa – katso lista!

Facebookin tarkoitus on pitää ihmiset yhteydessä toisiinsa, mutta on silti asioita, joita ei ikinä pitäisi jakaa muille. Kerrotko Facebookissa esimerkiksi kauppareissuistasi, lomamatkoistasi ja huoletta lisäilet kuvan kuin kuvan profiiliisi? Lue juttu ja mieti uudestaan.

Facebook on hyvä tapa pitää yhteyttä ystäviin, mutta kannattaa muistaa, että monet muutkin voivat nähdä profiilisi.

Esimerkiksi työnantajat, mahdolliset ahdistelijat ja jopa vakuutusyhtiöt tarkastelevat ihmisten Facebook-profiileja. Oletko säätänyt profiiliasetuksesi niin, että vain ystäväsi voivat nähdä sinut? Muista, että satojen Facebook-kavereidesi joukosta luultavasti löytyy myös puolituttuja ja ihmisiä, jotka olet vasta tavannut. Et voi mennä heistä takuuseen.

Jätä siis ainakin nämä asiat Facebookin ulkopuolelle:

Syntymäaika ja -paikka

Vaikka onkin kiva saada onnitteluja Facebookissa syntymäpäivänäsi, kannattaa miettiä kahdesti, ennen kuin lisää syntymäpäivän kokonaisuudessaan Facebookiin. Jos paljastat tarkan syntymäaikasi ja -paikkasi, taloudellinen turvallisuutesi on käytännössä varkaiden käsissä.

Kotiosoite

Muista, että kun julkaiset osoitetietojasi, kuka tahansa voi nähdä, missä asut, niin eksät kuin työnantajasikin. Osoitteen kertomisessa voi olla paljon negatiivisia puolia; murtovarkaat ovat esimerkiksi kytänneet Facebookista ihmisiä, jotka ovat kertoneet, että eivät ole kotona.

Matkasuunnitelmat ja lyhyet poissaolot

Älä kerro Facebookissa tulevista matkoistasi. Ole erityisen tarkkana, jos sinulla on paljon puolituttuja Facebook-kavereinasi. Muista, että kaikki tietävät tällöin myös sen, että talosi on tyhjillään.

Uusi Facebook-asetus kehottaa sinua kertomaan, missä milloinkin olet (esimerkiksi ravintolassa, puistossa tai kaupassa), mutta ole varovainen jakaessasi näitä tietoja. Varkaat voivat käyttää myös lyhyempiä poissaolojasi hyväkseen.

Sopimattomat kuvat

Sopimattomat kuvat voivat maksaa sinulle työpaikan. Jopa poistetut kuvat voivat palata kummittelemaan. Facebookin palvelimet voivat varastoida poistettuja kuvia määrittelemättömäksi ajaksi. Facebookin tiedottaja myöntää, että joku, jolla on hallussaan kuvan suora URL-osoite, voi mahdollisesti nähdä myös kuvan, jonka olet poistanut.

Henkilökohtaiset asiat

Veroasiat menivät mönkään? Et voi sietää pomoasi? Älä kerro sitä kuitenkaan Facebookille! Vaikka säätäisitkin asetuksesi niin, että vain pieni ryhmä näkee kirjoituksesi, voivat henkilökohtaiset asiat lähteä leviämään. Kun olet kerran jotain julkaissut, sitä on vaikea poistaa lopullisesti.

Puhelinnumero

Katso tarkkaan, minne ilmoitat puhelinnumerosi. Jos lisäät sen profiilisi, jopa kaukaisimmat Facebook-kaverisi voivat sen nähdä (entiset seurustelukumppanit, ala-asteystäväsi, ystävien ystäväsi…). Lisäksi Facebookissa on paljon ryhmiä, joissa ryhmän perustaja kertoo hävittäneensä puhelimen ja tarvitsevansa ystäviensä numerot. Monet näistä sivuista ovat julkisia, joten ne näkyvät muille Facebook-käyttäjille ja myös niille, joilla ei ole profiilia Facebookissa.

Lapsesi nimi

Identiteettivarkaat voivat iskeä myös lapsiin. Älä siis kerro lastesi nimiä kuvateksteissä. Jos joku toinen yrittää merkata lapsesi nimen kuvaansa, poista se.

"Tällainen on meidän kotimme"

Älä koskaan lisää Facebookiin kuvaa, joka paljastaa, miltä kotonasi näyttää. Et ikinä tiedä, kuka katsoo arvoesineidesi kuvia ruudun toisella puolella.

Julkinen haku

Haluatko, että Facebook-profiilisi (esimerkiksi sukupuolesi, nimesi ja profiilikuvasi) löytyy nopealla Google-haulla? Jos et, kiellä Facebookia jakamasta tietojasi hakukoneille. Näin tuntemattomat eivät pääse käsiksi Facebook-sivuusi.

MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lähde: Huffingtonpost.com

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.