Älä anna kesäheilan särkeä sydäntäsi – viisi kultaista sääntöä onnistuneeseen kesäsäätöön

Ajatus kesäheilasta voi tuntua kiihottavan kutkuttavalta, mutta tunne rinnassa voi muuttua nopeasti ahdistukseksi, jos tunteet syvenevät liiaksi.

Women’s Healthin haastattelema lisensioitu psykologi ja kirjailija Chloe Carmichael muistuttaa, ettei lyhytaikaisissa suhteissa ole mitään väärää, mutta jos toiveissa on vakavampi parisuhde, voi kesäheilan ottaminen satuttaa.

Mitä enemmän ihmisen kanssa viettää aikaa ja harrastaa seksiä, sitä todennäköisemmin syvempiä tunteita kehittyy. Carmichael kertoi naistenlehdelle vinkkinsä, jolla suhde kesäheilaan ei särje sydäntä syksyllä.

1. Kysy itseltäsi, haluatko kesäheilan

Omien toiveiden ymmärtäminen on avainasemassa missä tahansa suhteessa, myös kesäheilojen kohdalla. Omien halujen lisäksi on syytä selvittää partnerin toiveet. Aivan kuten pidemmässä parisuhteessa myös lyhyessä kesäsäädössä molempien on syytä olla samalla aaltopituudella asioista.

Jos toiveissa on kesäheila, jonka kanssa tapailu päättyy syksynä, tartu ihmeessä tilaisuuteen, kunhan teet asian selväksi myös suhteen toiselle osapuolelle. Mikäli toiveissa siintää haave pidemmästä parisuhteesta, toiveen sivuuttaminen ja kesäsuhteeseen ryhtyminen päättyy todennäköisesti katastrofiin.

Syy on biologiassa. Seksuaalisen mielihyvän aikana erittyvä oksitosiini saa helposti kiintymään partneriin, vaikka näin ei alun perin tarkoitus ollutkaan.

2. Rajoita yhdessäoloaikaa

Vaikka kesäheilan kanssa olisi mukava viettää paljon aikaa yhdessä, homman mielekkyys katoaa siinä vaiheessa, kun kesä loppuu. Mitä enemmän ihmiset viettävät aikaa toistensa kanssa, sitä todennäköisemmin he toisiinsa kiintyvät. Myös heilalle avautuminen syvimmistä tunteistaan kannattaa jättää väliin, sillä se voi tehdä romanssin katkaisemisesta haastavampaa.

Kesäheilan sijaan aikaa kannatta viettää ja tunteita jakaa ystävien kanssa. Muiden ihmisten kanssa seurustelu keskeyttää myös kesäheilan jatkuvan ajattelun, Carmichael sanoo.

Jos fantasioille ja tulevaisuuden unelmille antaa valtaa, aivot alkavat pian pitää niitä todellisina kokemuksina. Näin ollen aivot voivat huijata ihmistä ajattelemaan, että kesäheilan kanssa on viettänyt todellisuutta enemmän aikaa, mikä nopeuttaa kiintymisprosessia.

3. Tapaile muitakin – kondomit unohtamatta

Kesäheilan löytyessä sinkkututka saattaa väsähtää, mutta Carmichael suosittelee pitämään silmiä silti auki vaihtoehtojen varalta. Muiden ihmisten tapailu vähentää kesäheilan painoarvoa ja ehkäisee syvempien tunteiden muodostumista.

Ehkäisystä puheenollen kondomeja ei kesäheilan tai -heilojen kanssa kannata unohtaa – vaikka he olisivatkin "parisuhdemateriaalia" –, mikäli haluaa välttyä sukupuolitaudeilta ja ei-toivotulta raskaudelta.

Videolla näytetään, miten kondomia käytetään oikein. (Artikkeli jatkuu videon alla.)


4. Jos tunteita tulee, käsittele ne heti

Jos yrityksistä huolimatta tunteet kesäheilaa kohtaan alkavat syvetä, niitä ei tulisi haudata. Partnerille kannattaa kertoa muuttuneista tunteista. Jos kesäheila vaikuttaa kiusaantuvan uutisista ja olevan niiden kuulemisen jälkeen etäinen, on hyvä miettiä, kannattaako suhdetta jatkaa ollenkaan.

Molempien suhteen osapuolien tulee olla samalla aaltopituudella, jotta homma toimii.

– Kuuntele, mitä hän sanoo haluavansa, äläkä yritä kuulla, mitä haluat kuulla, Carmichael sanoo.

Mikäli puolestaan kesäheila osoittaa tunteidensa syventyneen, kannattaa kuunnella omia tunteitaan ja olla rehellinen kesäsuhteen toiselle osapuolelle.

5. Suunnittele jotain kivaa kesän lopuksi

Kesän loppuessa suhde alkaa vedellä viimeisiään, mikä voi tuntua varsin ikävältä, vaikka rakkauden kipinä ei olisi päässyt syttymään. Jotta ikävä tunne ei pilaa loppukesää, suosittelee Carmichael ajoittamaan suhteen päättymisen kohdalle hauskan tapahtuman tai irtioton, esimerkiksi matkan tai juhlat ystävien kanssa.

Näin edessä on jotain mukavaa odotettavaa kesäsuhteen loppumisesta huolimatta, eikä keskittyminen ole kiinnittynyt vain suhteen päättymiseen.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat