Mainos

Aktivoi tehotuotantosikaa omalla iPadillasi

Hollannissa kehitellään peliä, jolla kuka tahansa voisi leikkiä sikalassa olevien porsaiden kanssa iPadin avulla. Peli yritetään saada markkinoille ensi vuonna. Suomalainen asiantuntija kehuu ideaa, mutta peli herättää myös kysymyksiä.

Hollantilainen Wageningen yliopisto kehittää parhaillaan yhdessä Utrechtin taideyliopiston kanssa Pig Chase -nimistä iPad-peliä, jossa ihminen voi leikkiä sikalassa olevien sikojen kanssa. Pelaaja liu'uttaa omalla näytöllään valopalloa, joka näkyy myös sikalan seinän kosketusnäytöllä. Jos siat ovat leikkituulella, ne alkavat myös liikuttaa valopalloa omalla kärsällään. Peli päättyy ilotulituksen kaltaiseen näkyyn. Pelin esittelyvideo on jo nähtävillä netissä.

Kotieläinten hyvinvointitieteen professori Anna Valros Helsingin yliopistosta kehuu ideaa loistavaksi, koska sika on luonnostaan utelias ja oppivainen eläin.

Samalla hän suhtautuu ideaan epäillen.

– Peli voi olla hittituote kaupunkilaisille, mutta olisiko siitä todellista hyötyä tuotantoeläimille? En tunne tätä tekniikkaa, mutta kosketusnäytön hankkiminen karsinaan on aina myös kustannuskysymys. Jos sikoja aktivoivan köyden tai oljen hankkiminen karsinoihin on jo nyt liian kallista tuottajille, kosketusnäytöt tuskin yleistyvät, professori Anna Valros toteaa.

Sianlihan tuotantokustannukset ovat jo nyt korkeat suhteessa myyntihintaan.

– Tällainen tekeminen voi olla palkitsevaa sioille, mutta onko onnistuneesta tehtävästä seuraava ilotulitus liian pelottava sioille, Valros pohtii.

Joka tapauksessa hän pitää pelin filosofisesta ajatuksesta: tuotantoeläinten aktivoimisesta sekä yhteyden luomisesta tuotantoeläinten ja maataloudesta vieraantuneiden ihmisten välille.

Animalia haluaisi lisätutkimuksia

Animalian vt. toiminnanjohtaja Kati Pulli suhtautuu peliin varauksellisesti.

– Hyvä, että tuotantoeläimiä virikkeellistetään. Mutta haluaisimme tietää, kuinka porsaat reagoivat tähän pidemmän päälle. Porsaat näyttävät olevan kuvissa ja videolla uteliaita ja hyväntuulisia, mutta miten ne kokevat valot jatkossa? Vielä on mahdotonta sanoa. Porsaiden hyvinvoinnista pitäisi tehdä seurantatutkimus, jos peli otetaan käyttöön.

Pulli miettii, että pitäisikö valmiin pelin peliaikaa säädellä ajallisesti, etteivät valot vilkkuisi sikalassa koko ajan.

– Jos valot räiskyvät koko ajan, eläimet eivät välttämättä koe sitä positiivisesti, Animalian Pulli sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.