Äksyilevät naiset, ettekö muka oikeasti osaa hallita tunteitanne kuukautisten aikana? Naiset vastaavat

Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti 1:19
Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti

Juttusarjassa naiset vastaavat joka viikko kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Naiset, jotka käytätte kuukautisia syynä 'äksyilyyn'. Ettekö muka oikeasti osaa hallita tunteitanne kuukautisten aikana? Miksi? Mitä silloin tapahtuu ja miltä teistä tuntuu, kun näin käy?" kysyy nimimerkki Ilmeisestitunneälytön.

Näin naiset vastasivat

"Itse en sen erityisemmin kuukautisteni aikana 'äksyile', ja jos äksyilen niin koitan tehdä sen pääni sisällä, koska kuukautiset kuitenkin ovat aika 'turha' syy äksyilylle. Ei mielestäni ole oikein, jos muut joutuisivat kuuntelemaan äksyilyäni ja sen uhreiksi. Jos pitäisi keksiä syy sille, miksi jotkut kuitenkin tekevät, niin luulisin , että se johtuu siitä, että mielessä pyörii alapään verenvuotaminen, mahdoliset kivut (ynnä muut oireet) ja keskittyminen menee siihen, niin ei oikein keskity siihen mitä sanoo kaikille muille, eikä huomaa, että 'äksyilee'."
– 19, parisuhteessa

"Hallitsemisesta tulee vaikeampaa, ja itseäni ainakin ärsyttää suunnattomasti jo se, että tunnistan ärtyväni turhasta, mutta en voi hillitä tunnetta, minkä jälkeen tunne kasvaa ja alkaa näkyä ulospäin. Pyrin olemaan äksyilemättä muille, mutta kaikki tuntuu sata kertaa ikävämmältä pahimpina päivinä. Onneksi nykyään on vähän helpottanut e-pillereiden myötä enkä enää räjähtele jokaisesta pikkujutusta, ja nykyisin myös tunnistan hirmonien aiheuttamat oireet muutenkin helpommin."
– 20, avoliitossa

"En 'äksyile' saati käytä hormonaalisuutta tekosyynä, mutta ärsytyskynnys on kuukautisten aikana selvästikin alempana kuin normaalisti. Se, että en tiedä, mistä tämä johtuu, ei tee siitä vähemmän totta. Ilmeisesti syynä kuitenkin on tosiaan hormonit, sillä e-pillereillä ollessani olin samanlainen raivopää vähän väliä. Puolisoni taas harrastaa nälkäkiukkuilua, kuten myös moni muu tuntemani mies. Aika vaikeaa sekin on uskoa että aikuinen käyttäytyy kuin pikkulapsi, kun verensokeri on alhaalla..."
– 38, naimisissa

"Oletko sinä stressaantuneena vihainen ja tunteiden hallitseminen on vaikeaa? Vähän samankaltainen juttu. Joillakin kuukautisten aikaa ei tule tällaista, mutta useimmilla hermo on niin sanotusti pinnassa. Sitä ei voi oikein estää, se on hormonaallinen asia..."
– 23, seurustelee

"Eivät ne kuukautiset saa ketään äksyilemään, vaan hormonit. Itse olen todella herkästi hormoneihin reagoiva. Tietyssä kuukautiskierron kohdassa iskee eräänlainen yleisärsytys ja kaikki asiat ottaa päähän, mutta kun tiedostan sen, niin osaan jo valmiiksi skarpata ja valmistautua siihen ja täten myös pyrin aktiivisesti olemaan äksyilemättä. Samoin toisessa kierron kohdassa kaikki on vaan ihanaa ja kaunista."
– 29, avioliitossa

"Päiviä kestävä, hellittämätön fyysinen epämukavuus ja kipu tekee kenestä tahansa äksyn. Tunteellisuus kuuluu hormonimäärän vaihteluun. Jos ihmiset pystyisivät hallitsemaan tunteitaan, eläisimme ihan erilaisessa maailmassa. Käytöksen hallitseminen taas on vaikeaa kun kokee kipua koko ajan."
– 30, naimisissa

"Kuukautisten aikaan/lähellä hormonitoiminta voi heitellä paljonkin ja sitä myöten tunteet voivat mennä laidasta laitaan niin kuin pahemmallakin teinillä. Olitko itse teiniaikaan aina täysin tyyni? Se, miten isoja heittoja tulee ja miten se vaikuttaa käytökseen, on ihmiskohtaista. Itse en koe kuukautisten aikaan sen suurempia tunnemyrskyjä, mutta lähipiiriini kuuluu naisia, joiden kuukautiset pystyn heidän käytöksensä perusteella arvaamaan ilman, että heidän täytyy asiasta erikseen edes sanoa. Kuukautisiin voi liittyä myös kovia kipuja, jotka voivat olla omiaan nostamaan ärsytystasoa.

Mutta ylipäänsä minusta 'osata hallita tunteita' on kummallinen ajatus. Tunteet vain ovat, ei niitä pysty hallitsemaan. Ainoa asia, johon ihminen itse voi vaikuttaa, on oma käytöksensä. Mutta tietysti käyttäytymisestä usein paistaa tavalla tai toisella läpi se taustalla oleva mieliala."
– 25, sinkku

"Kuukautisten aikana on muutenkin kivulias, epävarma ja 'likainen' olo. Joten tällöin kaikki ylimääräinen nahistelu ottaa aivoon enemmän kuin muina aikoina."
– 38, naimisissa

"Välillä tulee käytettyä menkkoja syynä äksyilyyn, kun siihen lisää oman temperamenttisen luonteeni, niin on loistava yhdistelmä. Miesten on vaikea ymmärtää, että millaisia mielialanvaihteluita menkat meissä naisissa aiheuttaa. Miesten on erittäin helppo vetää 'onko sulla taas menkat?' - kortti esiin, kun heillä ei ole vastaavia."
– 24, sinkku

"Monet eivät osaa. Itselläni äksyily alkaa vajaa viikkoa ennen kuukautisia ja loppuu yleensä niiden alkaessa, joskus äkäisyys jatkuu pitkäänkin. Tuskin aloittajakaan pitäisi hormonitasojen rajusta heittelemisestä, kivuista, krampeista ja runsaasta verenvuodosta suoraan sieltä. Suosittelen lukemaan aiheesta lisää."
– 25, avoliitossa

"Naisen kuukautiskierron hormonitasapainon vaihtelut vaikuttavat suurestikin yleiseen hyvinvointiin muun muassa stressi, raskaus, imetys, sairaudet ja vaihdevuodet. Kuukautisten aikana nainen käy läpi niin psyykkisiä kuin fyysisiä oireita. Kuukautisia ennen ja sen aikana voi jokainen pieni että iso asia ärsyttää 'oikein pal' vietävästi', että ärräpäitä tulee väistämättäkin, vaikka kuinka yrittäisi hillitä tunteitaan. Äksyily on oikeutettua noina aikoina, kun olo ei ole mikään hehkein, esimerkiksi yöt nukkuu huonosti, siteiden/tamponien vaihtoruljanssi, vatsaa pistelee, turvottaa ja paineen tunne on päivittäistä. Se on onneksi vain kerran kuussa tapahtuva ilmiö."
– 34, parisuhteessa oleva hormonihirviö

"Kuukautiskiertoon liittyvä 'kiukuttelu' tulee aina ennen niitä, PMS:n aikaan. Fyysiset oireet on helppo selittää: väsymys on aivan käsittämätön, koko ajan on nälkä. Kipujakin voi olla. Henkinen puoli on vaikeampi selittää: on jotenkin niin toivoton olo, masentaa ja itkettää. Tuntuu, kuin koko maailma olisi sua vastaan, jopa elottomat esineet! Mieheni ei ole 20 vuoteen voinut asiaa käsittää, vaikka olen yrittänyt selittää, ja ottaa 'kiukuttelun' henkilökohtaisena loukkauksena, vaikka yleensä en edes hänelle ärhentele, vaan juurikin näille esineille ja asioille, jotka eivät käyttäydy mieleni mukaan... Neuvoni onkin: älä ota kiukkua itseesi, yritä suhtaua kannustavasti ja empaattisesti, sillä vaikka kuulostaa kliseeltä, ei ole helppoa olla nainen!"
– 50, naimisissa

"Minä ainakin olen herkimmilläni päivää ennen menkkoja ja saatan saada suuriakin tunteenpurkauksia. Tosin tajuan sen vasta seuraavana päivänä, kun menkat alkavat. Ei se siinä hetkessä tunnu yhtään erilaiselta."
– 21, parisuhteessa

"Ylitsepääsemätön kipu voi vaikeuttaa normaalia elämää, joten 'äksyily' kivun takia on ymmärrettävää, johtui se sitten kuukautisista tai muusta. Kipujen lisäksi kuukautiset vaikuttavat hormoneihin, joten yhtäkkisille tunnetilojen vaihtelulle ei välttämättä voi mitään. Siihen en ota kantaa, minkätasoinen äksyily ei ole enää hyväksyttävää."
– 23, avosuhteessa

"Kolme viikkoa kuukaudesta pystyy joustamaan, olemaan ystävällinen, käyttäytymään viimeisen päälle 'viksusti'. Sen yhden viikon ajan kuukaudessa pinna lyhenee ja omat tarpeet ja näkemykset tulee tuotua ilmi selkeästi ja tilanteisiin reagoitua nopeasti. Ehkä niin kannattaisi toimia useamminkin."
– 41, naimisissa

"Kärsin kivuliaista ja runsaista kuukautisista. Olotilaani tuolloin voisi verrata sairaana oloon, univelkaisuuteen tai nälkäisenä olemiseen. Myös mielialani on normaalista poiketen synkkä. Tunteiden hillitseminen on todellakin kuukautisten aikaan haastavampaa kuin tavallisesti, joten en pelkää ilmoittaa siitä esimerkiksi puolisolleni. Kuukautiset eivät anna vapaapassia olla ilkeä tai ikävä, ja anteeksi pyytäminen tulee aina kyseeseen, oli kuukautisia tai ei. Paha olo kuukautisten aikaan sekä ennen (PMS) on kuitenkin tosi juttu, ja joillekin voimakkaasti arkea haittaava asia."
– 27, avoliitossa

"Ei se ole tekosyy, jos käyn läpi kivuliasta vuotamista ja tunteiden vuoristorataa kuukausittain. Siinä ohessa pitäisi vielä toimia normaalisti. Vaikea selittää ihmiselle, joka ei koe samaa. Pientä ymmärrystä, kiitos."
– 30, sinkku

"En käytä kuukautisia mitenkään syynä äksyilyyn, oikeasti ne ovat vain todella kivuliaat ja pienimmätkin asiat saattavat ärsyttää. Pahimmillaan menkkojen aikaan alaselkää ja alavatsaa särkee yhtä aikaa ja välillä vuorotellen ja kipu on oikeasti niin kova, että saattaa taju lähteä. Että ei ole mikään tekosyy, jos äksyttää tuossa olotilassa edes liikkua. Onneksi olen löytänyt avun tuohon kipuun."
– 33, sinkku

"En osaa. Siksi se onkin niin ärsyttävää, on kuin joku ilkeä, itsetuhoinen noita-akka ottaisi kroppani haltuun ennen kuukautisia. Sen kyllä tajuaa, mutta on kuin ulkopuolinen joka katsoisi tuhoa kaukaa voimatta asiaan vaikuttaa. Miksi? Koska hormonit nyt vain vaikuttavat minuun näin. Nyt olen käyttänyt hormonikierukkaa kohta 15 vuotta ilman kuukautisia, ja todellakin tunnen saaneeni elämäni takaisin hallintaan, olen oma itseni 24/7."
– 37, naimisissa 

Mitä itse haluaisit kysyä naisilta?

Tämä ominaisuus on poistunut käytöstä – pahoittelemme! Tsekkaa kuitenkin uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat