Ei vain kuvitelmaa – tästä syystä kuukautiskivut pahenevat aina talviaikaan

Kuukautiset eivät ole naisille herkkua mihinkään aikaan vuodesta, mutta valitettava tosiasia on, että oireiden voimakkuus saattaa vaihdella vuodenajan mukaan. Ja juuri nyt on sille pahin mahdollinen aika. 

Tuntuuko sinusta, että talven tullen kuukautiskipusi ovat pahentuneet entisestään? Tämä ei ole pelkkää kuvitelmaa, sillä lääkärin mukaan kuukautisiin liittyvät oireet todella tuntuvat voimakkaammilta kylminä kuukausina. Mutta mistä tämä ilmiö oikein johtuu?

– Kun päivät ovat lyhyitä ja pimeitä, saattaa mielialasi laskea. Ja kun tämä lisätään kuukausittaiseen hormonien vuoristorataan, joka saapuu luoksesi kuukautisten mukana, kaikki saattaa näyttäytyä entistä synkempänä, lontoolaisen Clinical Directionin tohtori Preethi Daniel kertoo Metro-sivustolle.

Auringonvalo tuottaa elimistössämme D-vitamiinia ja dopamiinia, jotka molemmat auttavat kohottamaan mielialaa, keskittymiskykyä ja motivaatiota. Talvisin auringon ollessa piilossa mieliala laskee väkisinkin.

Aktiivisilla naisilla helpommat kuukautiset

Talvisin moni meistä hautautuu sisätiloihin suklaalevy kainalossa, mikä ei ole lainkaan hyvä asia PMS-oireita ajatellen. 

– Talvi tarkoittaa myös sitä, että vietämme enemmän aikaa sisällä, liikumme vähemmän ja syömme enemmän. Tällä saattaa olla huono vaikutus PMS-oireisiin, sillä on tutkittu, että aktiivisilla naisilla on säännöllisempi kierto ja helpommat kuukautiset kuin niillä, jotka liikkuvat tuskin lainkaan, Daniel lisää.

Vaikka kuukautisiin liittyvien oireiden voimakkuuden vaihtelu on täysin normaalia, asiantuntija kannustaa menemään lääkärin puheille, jos mielialan lasku ja tavallisista asioista nauttiminen ei mene ohi. On hyvä tarkistaa, onko kyse yleisestä kaamosmasennuksesta vai astetta vakavammasta asiasta, kuten masennuksesta.

Lähde: Metro

***


Lue myös:

    Uusimmat