Nolottaako vielä aikuisenakin se, jos kuukautisvuoto tulee housujen läpi? Raati vastaa: "Meihin on istutettu naurettava häpeä..."

Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä ongelmat tunnistat varmasti 1:19
Onko sinulla runsaat kuukautiset? Nämä 14 ongelmaa tunnistat varmasti

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Kuukautiset ovat luonnollinen asia, mutta mitä ajattelet kuukautisten ohivuodosta yön aikana, nolottaako ja peitteletkö? Entä, jos vuoto tulee esim. housujen läpi, nolottaako aikuisenakin se?

Jos itselläsi ei ole kuukautisia, oletko perehtynyt kuukautisiin ja ymmärrätkö niiden toimintaa? Onko esimerkiksi ihan selvä asia, että pikkuhousunsuoja ja side ovat eri asioita, ja että menkat voivat alkaa koska vaan, eivät aina samana päivänä? Vai ovatko nämä asiat ihan hepreaa?" kysyy nimimerkitön. 

Näin raati vastasi

"Teininä ohivuodot ja siteiden ostelukin hävettivät, nykyään ei. Mitä sitä normaalia elämään kuuluvaa asiaa häpeämään? Häpeätkö sitä, jos nenä vuotaa, tai jos nenää kutittaa? Meihin on istutettu naurettava häpeä sitä kohtaan, että joku voisi 'vahingossa nähdä' menkat, vaikka 50 prosentilla ihmisistä sellaiset on ihan joka kuukausi. Eli miksi hävetä? Älkää siirtäkö opittua häpeää lapsiinne, kuukautisissa ei ole mitään noloa.

Mieheni puolesta on sanottava, että hän ei aikuisenakaan vielä tiennyt eri siteiden eroa. Eli ei tiennyt, että on esimerkiksi siivellisiä ja siivettömiä siteitä, ja mistä tietää, mikä on mitäkin. Eräs poikaystäväni, aikuinen jo hänkin, ei tiennyt menkkasiteen nähdessään, mikä se on. Mielestäni tämä kertoo siitä, että koulussa ja muuallakin menkat nähdään edelleen 'tyttöjen juttuna', jota ei opeteta kaikille. Tämä on mielestäni hölmöä, asia kuitenkin liittyy oleellisesti esimerkiksi lisääntymisasioihin."
–34, avoliitossa

"Yöllinen ohivuoto lähinnä ärsyttää lakanoiden ja patjan takia, mutta se on täysin luonnollista, jos nukkuessa tapahtuu vahinko, joten en osaa nolostua sellaisesta. Housuihin tuleva vahinko julkisella paikalla, tai töissä, nolottaisi huolimattomuuden takia."
– 28, sinkku

"Kotona ollessa kuukautisten ohivuoto yön aikana lähinnä harmittaa. Mieskin suhtautuu asiaan ymmärtävästi, kun en runsaille kuukautisilleni mitään voi. Yökylässä ollessa kuukautisten aikaan en saa nukuttua, kun pelkään tahrivani lakanat ja se hävettäisi."
– 38, naimisissa

"Ohivuotoja sattuu aina välillä aikuisenakin. Asia ei nolota yhtään, enkä ymmärrä, miksi asiaa pitäisi peitellä? Elän kypsässä parisuhteessa, missä laskemme välillä leikkiä, jopa ohivuodoista."
– Anonyymi vastaaja

Alla näet seuraavan kysymyksen – miten vastaisit siihen?

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat