Kuukautiskierto vaikuttaa treeniisi – milloin kannattaa mennä salille, milloin lenkille?

Ylös, ulos ja lenkille! 7:08

Keho toimii eri tavalla kuukautiskierron eri aikoina. Hormonitasojen vaihtelu voi vaikuttaa esimerkiksi verenkiertoon, energiatasoon ja mielialoihin. Tiesitkö esimerkiksi, että kroppa on vahvimmillaan kuukautisten aikaan tai että paras aika treenille on heti vuotopäivien jälkeen? Asiantuntija neuvoo, miten kierron vaiheet voi ottaa treeniohjelmassa huomioon.

Yllä olevalla videolla haastatellaan Tarja Virolaista, joka juoksi ensimmäisen maratoninsa nelikymppisenä.

Kuukautiskierron lasketaan alkavan ensimmäisestä vuotopäivästä ja jatkuvan aina siihen asti, kunnes vuoto alkaa uudestaan. Normaalin kierron pituus voi vaihdella 25:stä 32 päivään. Harvoihin tai epäsäännöllisiin kuukautisiin syynä voi olla esimerkiksi PCOS.

Päivät 1–5: Lisää painoja tankoon!

Kuukautisten ensimmäisinä päivinä moni kärsii kuukautiskivuista ja turvotuksesta. Venytysliikkeet ja kevyet liikuntalajit voivat helpottaa vatsakramppeja ja tukalaa oloa. Kehon proteiinitasot ovat koholla, minkä vuoksi voimaharjoittelu on nyt erittäin tehokasta. Kannattaa siis suunnata salille!

Päivät 6–13: Nyt on aika treenata kovaa.

Kierron toisella neljänneksellä kehon estrogeenituotanto on suurimmillaan. Se vilkastaa verenkiertoa ja nostaa serotoniinitasoja, minkä ansiosta nainen saattaa tuntea olevansa huippukunnossa. Ota voimapäivistä kaikki hyöty irti ja tee rohkeasti kovatehoista treeniä. Muista kohdistaa rasitusta tasaisesti koko keholle.

Päivät 14–22: Paras aika pitkille lenkeille.

Kuukautiskierron puoliväli on hyvää aikaa aerobiselle kestävyystreenille. Pitkät juoksu-, pyöräily- ja uimamatkat saattavatkin tuntua hieman tavallista kevyemmiltä. Panosta myös palautumiseen ja muista syödä hyvin ja terveellisesti – keho kuluttaa kierron keskivaiheilla tavallista enemmän energiaa.

Päivät 23–28: Keskity treeniin, josta nautit.

Suurin osa naisista kärsii ennen kuukautisten alkua PMS-oireista. Niitä voivat olla esimerkiksi rintojen arkuus, päänsärky, väsymys ja turvonnut olo. Myös mielialanvaihtelut ovat tavallisia. Osaa kiukuttaa, osa muuttuu kärsimättömäksi.

Jos olo on tukala, kannattaa treenistä hakea ennen kaikkea hyvää mieltä. Siirrä rääkkiharjoitukset tulevaisuuteen ja sisällytä treeneihin lempiliikkeitäsi, jotka tekevät sinut iloiseksi ja energiseksi.

Kierron kaikissa vaiheissa – kuuntele itseäsi.

Kuukautiskierto vaikuttaa eri tavalla eri ihmisiin. Osa ei kärsi esimerkiksi PMS-oireista lainkaan, ja jotkut pystyvät kehoaan kuuntelemalla päättelemään, missä vaiheessa kierto on.

Treenaaminen kierron kaikissa vaiheissa on täysin turvallista, eikä kovaakaan harjoitusta tarvitse jättää kuukautisten vuoksi väliin. Muista kuitenkin kuunnella itseäsi. Jos olosi on todella tukala, kannattaa treeniohjelmaa suosiolla keventää.

Jos treenaat kovaa ja kuukautiset jäävät kokonaan pois, ota yhteyttä lääkäriisi. Kuukautisten poisjääminen on useimmiten merkki siitä, että kaikki ei ole kunnossa.

Vinkit antoi Libressen #Menkkahaaste-kampanjan asiantuntija, kätilö Mari Päiväniemi.

Lähde: Essity

Lue myös:

    Uusimmat