Ajatushautomo: Eurooppa tekee jyrkän käännöksen oikealle kesän EU-vaaleissa

Hampurissa järjestettiin perjantaina AfD:n vastainen mielenosoitus 0:45
Videolla kuvaa AfD:n vastaisesta mielenosoituksesta, joka järjestettiin perjantaina Hampurissa.

Laitaoikeiston menestys tulisi vaikuttamaan erityisesti EU:n ympäristöpolitiikkaan. 

Eurooppa tekee jyrkän käännöksen oikealle kesän europarlamenttivaaleissa, ennustaa European Council on Foreign Relations -ajatushautomo tuoreessa raportissaan.

Ajatushautomo ennustaa laitaoikeistolle vaalivoittoa Itävallassa, Belgiassa, Tshekeissä, Ranskassa, Unkarissa, Italiassa, Alankomaissa, Puolassa ja Slovakiassa.

Toiseksi tai kolmanneksi laitaoikeiston ennustetaan nousevan Bulgariassa, Virossa, Suomessa, Saksassa, Latviassa, Portugalissa, Romaniassa, Espanjassa ja Ruotsissa.

Kristillisdemokraattien, konservatiivien ja laitaoikeistolaisten europarlamentaarikkojen muodostama oikeistopopulistinen koalitio voi saada ensimmäistä kertaa enemmistön Euroopan parlamenttiin.

Erityisesti vaikutusta ympäristöpolitiikkaan

Ajatushautomo arvioi, että laitaoikeiston menestys tulisi vaikuttamaan erityisesti ympäristöpolitiikkaan. Nykyisen parlamentin keskusta-vasemmistolainen koalitio on yleensä voittanut ympäristökysymyksissä, mutta pienellä marginaalilla.

Merkittäviä vaikutuksia ennustetaan myös EU:n maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaan. Laitaoikeiston nousun myötä parlamentin arvioidaan tulevan kannattamaan todennäköisesti hyvin rajoittavaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Vaikutuksia olisi myös EU:n pyrkimyksiin valvoa oikeusvaltioperiaatteiden noudattamista. Nykyisessä parlamentissa niukka enemmistö on kannattanut sitä, että EU määrää pakotteita jäsenvaltioille, joissa oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen on ollut heikkoa.

Vaikka parlamentti ei olekaan EU:n merkittävin ulkopoliittinen toimielin, sillä on merkittäviä vaikutuksia Euroopan komission ja neuvoston kykyyn tehdä ulkopoliittisia valintoja. Eurovaaleilla ei ole vaikutuksia ainoastaan EU-tason politiikkaan, vaan sillä on vaikutuksia myös monien maiden sisäpolitiikkaan.

Laitaoikeisto nostanut kannatustaan Euroopassa

Laitaoikeisto on saanut hyviä vaalituloksia tai vähintään kärkkyy sellaisia esimerkiksi Italiassa, Saksassa, Ranskassa, Hollannissa.

Hollannissa Geert Wildersin laitaoikeistolainen Vapauspuolue otti maan parlamenttivaaleissa selvän voiton viime vuoden marraskuussa. 

Puolue on tunnettu tiukoista maahanmuuton, islamin ja EU:n vastaisista kannoistaan. Puolueohjelmassa esimerkiksi vaaditaan moskeijoiden ja koraanin julistamista laittomiksi ja kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

Saksassa laitaoikeistolaisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen kannatus on ollut nousussa lukuisissa mielipidemittauksissa. Puolueen toinen puheenjohtaja Alice Weidel väläytteli kansanäänestystä Saksan EU-erosta. Weidelin mukaan Britannian ero EU:sta eli brexit toimisi esimerkkinä Saksalle.

Saksassa järjestettiin viime viikonloppuna marsseja, joissa vastustettiin AfD-puoluetta sekä ylipäätään yhteiskunnan kallistumista oikealle.

Protestit saivat alkunsa tutkivan journalismin verkkosivuston Correctivin paljastettua, että AfD:n jäsenet olivat keskustelleet ääriliikkeiden kokouksessa muun muassa miljoonien maahanmuuttajien karkottamisesta.

Ranskassa laitatoikeiston Marine Le Pen on tunnettu yhtenä Euroopan oikeistopopulistien johtohahmoista.

Le Pen on sanonut, ettei enää aja Ranskan eroa EU:sta tai yhteisvaluutta eurosta. Hän kuitenkin haluaisi uudistaa EU:ta merkittävällä tavalla. 

Joka viides vuosi järjestettävissä europarlamenttivaaleissa valitaan jäsenet Euroopan parlamenttiin. Seuraavat eurovaalit järjestetään 6.–9. kesäkuuta.

Lue myös:

    Uusimmat