Italialainen äärioikeistopuolue houkuttelee perussuomalaisia – Halla-aho: "Tavoitteena mahdollisimman suuri ryhmä keskittymällä ydinteemoihin"

Perussuomalaiset on lyöttäytymässä yhteen italialaisen äärioikeistopuolue Legan kanssa. Legaa luotsaava Matteo Salvini kokoaa kansallismielisistä laitaoikeistopuolueista uutta ryhmää, johon olisi näillä näkymin liittymässä perussuomalaisten lisäksi muun muassa Ranskan Marine Le Penin Kansallinen liittouma ja Saksan AfD.

Perussuomalaiset kuuluu nykyisin EU-parlamentin ECR-ryhmään yhdessä esimerkiksi brittikonservatiivien ja ruotsidemokraattien kanssa, mutta nyt edessä on muutos: hyppy italialaisen äärioikeistopuolue Legan kelkkaan.

Viime vaalien jälkeen oikeistopopulistiset euroskeptikkopuolueet eivät onnistuneet yhteensovittamaan kantojaan, vaan hajautuivat kolmeen ryhmään: perussuomalaisten nykyryhmän ECR:n lisäksi EFN:ään ja EFDD:hen.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan tällä kertaa yritetään saada aikaan mahdollisimman suuri ryhmä keskittymällä puolueita yhdistäviin ydinteemoihin. Ydinteemoiksi Halla-aho listaa liittovaltiokehityksen jarruttamisen tai kääntämisen, eurooppalaisten arvojen ja kulttuuriperinnön puolustamisen sekä EU:n ulkopuolisen maahanmuuton torjumisen.

– Tavoitteena on, että mentäisiin mahdollisimman harvoilla yhteisillä nimittäjillä sen sijaan, että painotetaan liikaa toissijaisia teemoja, joista löytyy helposti eroavaisuuksia, Halla-aho sanoo STT:lle.

"Jos korostetaan kansallisia etuja, voi tulla ristiriitoja"

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Tuomas Iso-Markku ei kuitenkaan usko, että yhteinen sävel löytyy nytkään.

– Pidän epätodennäköisenä, että euroskeptiset laitaoikeistopuolueet mahtuisivat samaan ryhmään, Iso-Markku sanoo STT:lle.

Salvinin liittouma on muodostumassa nykyisen ENF:n tilalle, ja gallupien mukaan ryhmä kyllä kasvaa nykyisestä, vaikkei saisikaan suurta joukkoa muita laitaoikeistopuolueita taakseen.

Ryhmä ei ole Iso-Markun mukaan löytänyt tällä kaudella monessakaan kysymyksessä yhteistä linjaa. Iso-Markku ei pidä selviönä, että edes maahanmuuttoasioista löydettäisiin ensi kaudella Salvinin liittoumassa yhteinen sävel.

– Jos korostetaan kovasti tiettyjä kansallisia etuja, sitä kautta saattaa tulla ristiriitoja, koska ne eivät ole aina yhteensovitettavissa.

Yksi esimerkki ovat pakolaiset. Lega on painostanut muita maita vastaanottamaan enemmän Italiaan saapuneita pakolaisia, mikä on herättänyt vastustusta.

Italian sisäministerinä toimivalla Salvinilla on toki ollut muitakin pakolaisia koskevia aloitteita. Tällä viikolla kohautti Salvinin lakiehdotus, jonka myötä kansalaisjärjestöjä voitaisiin sakottaa tuhansia euroja jokaisesta mereltä laivoihin pelastetusta siirtolaisesta, Guardian kertoi.

Eroja liittoumaan aikovien puolueiden välillä löytyy myös talous- ja sosiaalipolitiikasta. Ainakin osalle AfD:stä Ranskan Le Pen on aikaisemmin ollut yhteistyökumppaniksi liian vasemmistolainen.

Venäjä-myönteisyys hiertää puolalaisia

Salvinin liitossa huomiota on herättänyt erityisesti sen suhtautuminen Venäjään. Italian Lega on allekirjoittanut yhteistyöpaperin Venäjän valtapuolueen kanssa, ja Marine Le Pen on rakentanut huomiota herättävästi suhteita Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin.

Iso-Markku arvelee, että Venäjä saattaa muodostua esteeksi myös sille, että Puolan Laki ja oikeus -puolue lähtisi Salvinin ryhmään.

Muiden puolueiden Venäjä-kannat eivät kuitenkaan ole yhteistyön este perussuomalaisille.

– Se ei ole sellainen yhteinen nimittäjä, jonka mukana tässä mentäisiin, Halla-aho sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat