Euroopan parlamentissa löylytettiin Unkaria, mutta Orbanille löytyi ymmärtäjiäkin

Euroopan parlamentissa käytiin tänään keskiviikkona kovasanaista keskustelua Unkarista, kun parlamentti käsitteli Strasbourgissa joulukuun huippukokouksen tuloksia. 

Joulukuussa EU-maiden poliittisten johtajien huippukokouksessa Unkarin pääministeri Viktor Orban antoi tehdä päätökset EU:n seuraavista laajentumisaskeleista, mutta esti 50 miljardin euron tuen Ukrainalle.

Euroopan parlamentissa useissa puheenvuoroissa eri ryhmistä on vaadittu suoraan muun muassa Unkarin äänivallan epäämistä. Muut jäsenmaat voivat tehdä näin, jos jäsenmaa rikkoo toistuvasti ja pysyvästi unionin arvoja.

Muun muassa vihreiden Terry Reintke muotoili asian vihreiden ryhmäpuheenvuorossa niin, että Orban on valmis kiristämään ja polkemaan vähemmistöjen oikeuksia.

– Mitä muut tekevät? No he vain katsovat ja antavat tämän tapahtua, Reintke sanoi.

Tähän tuskastumiseen on iskenyt kokoomuksen Petri Sarvamaa, joka täysistuntoviikon alla laati vetoomuksen Unkarin äänivallan epäämisestä. Päätöksen siitä voivat tosin tehdä vain 26 EU:n muuta jäsenmaata yhdessä.

Varoituksia sopimuksista

Brysselin diplomaattipiireissä alkoi joulukuussa esiintyä toiveikkuutta, että vallan vaihtuminen Puolassa saattaisi avata oven Unkarin äänivallan väliaikaiselle epäämiselle. Nyt mahdollisuus Unkarin ja muiden jäsenmaiden lyhytaikaisesta sovusta näyttää kuitenkin taas kasvaneen.

EU-maiden poliittiset johtajat kokoontuvat helmikuun alussa uuteen huippukokoukseen päättämään 50 miljardin Ukraina-avusta samalla, kun he pyrkivät sopimaan myös muusta EU:n pitkän aikavälin rahoituskehyksen välitarkastelusta.

Parlamentissa esimerkiksi Renew-ryhmän Guy Verhofstadt varoitti keskiviikkona ryhmän puheenvuorossa tekemästä sopimusta, jossa Unkarille annettaisiin mahdollisuus Ukraina-rahoituksen välitarkasteluihin.

– Ukraina-rahojen viipalointi tai välitarkastelu avaisi vain ovea uusille kiristyksille, hän sanoi.

Myös Verhofstadt viittasi mahdollisuuteen poistaa Unkarin äänivalta väliaikaisesti. Hän myös ripitti Euroopan komissiota runsaasta 10 miljardin euron EU-rahoituksesta, jonka komissio vapautti joulukuun huippukokouksen alla.

Rahat oli jäädytetty Unkarin oikeusvaltion takia ja komission mukaan rahat vapautettiin editysaskeleiden perusteella, mutta Verhofstadt sen sijaan liitti rahojen vapauttamisen suoraan Orbanin myöhempään päätökseen poistua huoneesta laajentumispäätöksen ajaksi.

Hän viittasi komission joutuvan vaikeuksiin parlamentin kanssa, jos sama jatkuu. Kovimmillaan vihjaus voisi tarkoittaa esimerkiksi komission saattamista oikeustoimien kohteeksi.

Yhä myös ymmärtäjiä

Keskustelu vahvistaa yleisilmettä, jonka perusteella suuri joukko parlamentaarikkoja keskustaoikeistosta parlamentin vasempaan laitaan ovat kypsiä Unkarin Orbanin toimintaan. Ymmärtäjiäkin Orbanille silti yhä löytyy.

Esimerkiksi laitaoikeistolaisen identiteetti ja demokratia -ryhmän puheenvuorossa ei mainittu Unkaria sanallakaan, ja ECR-ryhmän puheenvuorossa varoitettiin kohdistamasta Unkariin "poliittista pommitusta" ajattelematta seurauksia.

Suomesta ECR-ryhmään kuuluu perussuomalaiset. Perussuomalaisten parlamentaarikoista Pirkko Ruohonen-Lerner oli perjantaihin mennessä allekirjoittanut Sarvamaan vetoomuksen Unkarin äänivallan väliaikaisesta epäämisestä ja Teuvo Hakkarainen ei.

Lue myös:

    Uusimmat