Mainos

Eikö perussuomalaisille kelpaa nykyinen ryhmä? Näin Halla-aho perustelee lähtöä laitaoikeiston uuteen liittoumaan: "Vaalituloksesta itsestään ei ole kovin paljoa iloa"

2:07
Video: Eurovaaleissa povataan menestystä oikeistopopulisteille ja keskustaliberaaleille

Kansallismielisille ja maahanmuuttokriittisille oikeistopuolueille on povattu vaalivoittoa viikonloppuna ratkeavissa eurovaaleissa. Osa näistä puolueista on järjestäytymässä uuteen parlamenttiryhmään, jota kokoamassa on ollut Italian Lega-puolueen Matteo Salvini.

Myös perussuomalaiset on liittymässä uuteen kansallismielisten ryhmään. Tähän asti puolue ovat istunut Euroopan parlamentissa ECR-ryhmässä (Euroopan konservatiivit ja reformistit), joka Jussi Halla-ahon mukaan on ollut puolueelle hyvä ryhmä, mutta brexitin myötä se on joka tapauksessa hajoamassa. Britannian konservatiivipuolueen mepit muodostaneet huomattavan osan ECR:n ryhmästä.

MTV Uutisten vaalitentissä Halla-aholta kysyttiin, mitä perussuomalaiset tavoittelee uuteen ryhmään siirtymisellä.

– Ennusteet näyttävät, että kansallismieliset ja maahanmuuttokriittiset pärjäävät vaaleissa paremmin kuin koskaan, mutta vaalituloksesta itsestään ei ole kovin paljon iloa työskentelyssä, jos nämä puolueet eivät pysty yhdistämään voimiaan, Halla-aho perusteli.

Vuoden 2014 eurovaaleissa keskustaoikeistolaisen EPP:n oikealle puolelle muodostui kolme erillistä ryhmää, joista on nyt haettu jäseniä perustettavaan ryhmään.

– Suurempi ryhmä tarkoittaa parempia valiokuntapaikkoja, parempia vaikutusmahdollisuuksia lainsäädäntöön, Halla-aho jatkoi.

"EU:ta heikentäviä voimia"

Uuteen ryhmään uskotaan liittyvän myös Unkarin pääministerin Viktor Orbanin puolueen Fideszin, jonka jäsenyys EPP-ryhmästä on tällä hetkellä jäädytetty oikeusvaltioperiaatteen rikkomisen takia. Myös kokoomus kuuluu EPP:hen.

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan Salvinin, Orbanin ja Ranskan Marine Le Penin yhdistyminen on huono asia.

– Minusta tämä on Suomen kannalta huolestuttavaa, koska nämä voimat pyrkivät heikentämään Euroopan unionia. Näillä puolueilla on selkeää Venäjä-myötämielisyyttä, joka pyrkii horjuttamaan Euroopan unionia, Orpo sanoi.

Orpo ei kuitenkaan lukenut perussuomalaisia Venäjä-mielisten puolueiden joukkoon.

Ryhmään on tulossa myös Itävallan vapauspuolue, jonka vastikään eronnut puheenjohtaja Heinz-Christrian Strache joutui kohun keskelle, kun hän ehdotti videolla korruptiota venäläisille tai venäläisinä esiintyneille tahoille. Strache erosi videon julkaisemisen jälkeen myös maansa varakanslerin paikalta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja