Eikö perussuomalaisille kelpaa nykyinen ryhmä? Näin Halla-aho perustelee lähtöä laitaoikeiston uuteen liittoumaan: "Vaalituloksesta itsestään ei ole kovin paljoa iloa"

Valtatasapaino muuttuu euroopan parlamentissa 2:07
Video: Eurovaaleissa povataan menestystä oikeistopopulisteille ja keskustaliberaaleille

Kansallismielisille ja maahanmuuttokriittisille oikeistopuolueille on povattu vaalivoittoa viikonloppuna ratkeavissa eurovaaleissa. Osa näistä puolueista on järjestäytymässä uuteen parlamenttiryhmään, jota kokoamassa on ollut Italian Lega-puolueen Matteo Salvini.

Myös perussuomalaiset on liittymässä uuteen kansallismielisten ryhmään. Tähän asti puolue ovat istunut Euroopan parlamentissa ECR-ryhmässä (Euroopan konservatiivit ja reformistit), joka Jussi Halla-ahon mukaan on ollut puolueelle hyvä ryhmä, mutta brexitin myötä se on joka tapauksessa hajoamassa. Britannian konservatiivipuolueen mepit muodostaneet huomattavan osan ECR:n ryhmästä.

MTV Uutisten vaalitentissä Halla-aholta kysyttiin, mitä perussuomalaiset tavoittelee uuteen ryhmään siirtymisellä.

– Ennusteet näyttävät, että kansallismieliset ja maahanmuuttokriittiset pärjäävät vaaleissa paremmin kuin koskaan, mutta vaalituloksesta itsestään ei ole kovin paljon iloa työskentelyssä, jos nämä puolueet eivät pysty yhdistämään voimiaan, Halla-aho perusteli.

Vuoden 2014 eurovaaleissa keskustaoikeistolaisen EPP:n oikealle puolelle muodostui kolme erillistä ryhmää, joista on nyt haettu jäseniä perustettavaan ryhmään.

– Suurempi ryhmä tarkoittaa parempia valiokuntapaikkoja, parempia vaikutusmahdollisuuksia lainsäädäntöön, Halla-aho jatkoi.

"EU:ta heikentäviä voimia"

Uuteen ryhmään uskotaan liittyvän myös Unkarin pääministerin Viktor Orbanin puolueen Fideszin, jonka jäsenyys EPP-ryhmästä on tällä hetkellä jäädytetty oikeusvaltioperiaatteen rikkomisen takia. Myös kokoomus kuuluu EPP:hen.

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan Salvinin, Orbanin ja Ranskan Marine Le Penin yhdistyminen on huono asia.

– Minusta tämä on Suomen kannalta huolestuttavaa, koska nämä voimat pyrkivät heikentämään Euroopan unionia. Näillä puolueilla on selkeää Venäjä-myötämielisyyttä, joka pyrkii horjuttamaan Euroopan unionia, Orpo sanoi.

Orpo ei kuitenkaan lukenut perussuomalaisia Venäjä-mielisten puolueiden joukkoon.

Ryhmään on tulossa myös Itävallan vapauspuolue, jonka vastikään eronnut puheenjohtaja Heinz-Christrian Strache joutui kohun keskelle, kun hän ehdotti videolla korruptiota venäläisille tai venäläisinä esiintyneille tahoille. Strache erosi videon julkaisemisen jälkeen myös maansa varakanslerin paikalta.

Lue myös:

    Uusimmat