Aivovamman saanut yrittäjä taistelee toimeentulosta: "Olen elänyt parilla sadalla eurolla kuussa"

Hans Kallberg on yrittäjä, ja hänellä on oma maatila. Neljä vuotta sitten hänelle sattui kaksi työtapaturmaa, joiden myötä hän menetti työkyvyn. Hän taistelee yhä toimeentulostaan, sillä hänen työkunnostaan ei olla yksimielisiä.

Lokakuussa 2008 Hans Kallberg oli rakentamassa uutta navettaa. Hän oli nostamassa apumiehen kanssa puupalkkia, kun astui harhaan tikkailla ja putosi yli kolmesta metristä maahan. Kaiken lisäksi satakiloinen palkki rysähti rinnan päälle. Hans heräsi, kun kirvesmies läiski häntä poskille.

– Ensimmäinen ajatukseni oli, että toimivatkohan jalat vielä, Hans muistaa.

Pienen levon jälkeen Hans palasi töihin iltapäivällä. Eihän maalla jokaisen pikkuvaivan takia mennä lääkäriin.

Pari kuukautta myöhemmin Hans oli ruokkimassa eläimiä, kun pässi kaatoi hänet kumoon. Jonkin aikaa Hans oli tajuttomana, sillä vaimo ihmetteli, miten hänellä kesti niin kauan.

– Myöhemmin neuropsykologilla kävi ilmi, etten muista mitään näiden tapaturmien välisestä ajasta. Kaksi kuukautta on aika pitkä aika muistikatkokselle, Hans tuumaa.

”Luulin oireiden johtuvan stressistä”

Toisen tapaturman jälkeisenä päivänä Hans kävi työterveyslääkärillä, koska vasenta kättä särki ja hän epäili murtumaa. Murtumaa ei ollut, vaan lääkärin diagnoosi oli venähdys. Nyt käteen on kehittynyt CPRS eli monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä.

Neljä päivää törmäyksestä alkoi sietämätön niska- ja pääkipu. Kärvisteltyään kolmisen viikkoa Hans hakeutui päivystykseen, josta sai tulehduskipulääkkeitä.

Toinen puoli rinnasta alkoi turtua ja vasemmasta kädestä hävisi puristusvoima. Fysioterapeutti epäili peukalojänteen rasitusvammaa.

– Vuosi 2009 oli todella sekava. Navetan takia oli hirveä stressi ja ajattelin, että kaikki oireet johtuvat siitä, Hans sanoo.

Vuoden 2010 alussa Hans lepäili, mutta oireet eivät laantuneet.

– Vasen käsi ja muut vaivat menivät niin vaikeiksi, että tammikuun vuosiloman jälkeen en kyennyt enää mihinkään. Varasin heti helmikuussa lääkäriajan. Helmikuun 23. päivästä lähtien olen ollut sairauslomalla ja työkyvytön, Hans kertoo.

Keväällä otettiin röntgenkuvia ja verikokeita. Vasta kesäkuussa Hans sai lähetteen TOS-potilaana erikoislääkärille, ja asiat alkoivat selvitä. Joulukuussa eli kaksi vuotta loukkaantumisen jälkeen Hansilla diagnosoitiin aivovamma ja vuotta myöhemmin kaularankavamma johtuen samoista onnettomuuksista.

– Kuntoni huononee koko ajan. Vasen käteni surkastuu ja sen puristusvoima on vastaava kuin 70-vuotiaalla naisella. Saatan kävellä kaksisataa metriä, mutta pääasiassa pysyttelen sisätiloissa, Hans kertoo.

Taistelua toimeentulosta

Vuonna 2009 kotieläintilaksi muutetulla tilalla oli parhaimmillaan 300 uuhta ja karitsaa, mutta nyt eläimiä on enää 40. Tilan työt hoitaa lomittaja. Hans on myymässä maatilaa pois, mutta sekään ei käy käden käänteessä.

Diagnooseista huolimatta Hansin tilanne ei ole selkeä ja hän taistelee toimeentulostaan. Vuonna 2010 Hans sai sairauspäivärahaa, mutta se tulo ehtyi, kun 300 päivää tuli täyteen. Vuonna 2011 Hans kertoo eläneensä parilla sadalla eurolla kuussa.

– Kela sekä työeläkeyhtiö pitää minua työkuntoisena, vaikka useat erikoislääkärit pitävät minua työkyvyttömänä. Kuitenkin Kela on myöntänyt minulle vaikeavammaisen kuntoutustuen ja korotetun vammaistuen siihen asti, kunnes saan pysyvän eläkkeen.

– Olenko siis työkyvytön vaikeavammainen, joka on työkykyinen, Hans ihmettelee.

Hansilla on uponnut paljon rahaa lääkekuluihin. Aivovamman takia hän joutuu käyttämään Alzheimerin tautiin tarkoitettuja lääkkeitä. Lääkkeet eivät ole Kela-korvattavia, koska Hans ei syö niitä Alzheimerin tautiin.

– Tammikkuussa 2011 lääkekulut olivat suurimmillaan: noin 15 euroa päivässä. Helmikuun jälkeen ne ovat olleet 5-7 euroa päivässä. Maksoin lääkekulut itse lokakuuhun 2011 asti. Sen jälkeen työeläkevakuutusyhtiö on maksanut lääkkeet, vaikka heidän mielestään mitään vammaa ei ole.

Vakuutusoikeuden päätöstä odottamassa

Hansille ei ole myönnetty tapaturmaeläkettä. Työeläkeyhtiön perusteluina oli "muu sairaus tai kiputila", ja että ei ole selkeää löydöstä, eikä näin ollen syy-yhteyttä tapaturmaan.

– Tosin kaikki lääkärit, erikoislääkärit ja useat neuropsykologit ovat toista mieltä, Hans huomauttaa.

Hansin vaimo on hoitanut alusta lähtien Hansin valitusprosessia Kelaa ja vakuutusyhtiötä vastaan. Myöhemmin pariskunta teki valtakirjan eli vaimo toimii nyt virallisesti Hansin asiamiehenä.

– Vaimoni on hoitanut kaikki valitukset, paperiasiat ja hakemukset. Lisäksi hän toimii nyt henkilökohtaisena avustajanani, jonka kaupungin vammaispalvelu on myöntänyt erityisen painavien perusteiden vuoksi, Hans sanoo.

Omainen voi toimia puolison avustajana erittäin perusteellisista syistä ja Kallbergeilla syy on Hansin aivovamma. He kertovat, että kaikki apu vammaispalvelusta oli pitkän väännön takana ja vaati jopa yhden kantelun lääniin.

Hansin toimeentuloturva-asiat ovat nyt vakuutusoikeuden käsittelyssä. Päätöksiä pitäisi syntyä ensi keväänä. Hans odottaa päätöstä, joka tehtäisiin tähänastisten lausuntojen pohjalta. Niiden mukaan vammoilla on selkeä syy-yhteys tapaturmaan ja Hans on selkeästi työkyvytön.

– Myönteistä päätöstä odotan, niin että saisin itselleni kuuluvan tapaturmaeläkkeen ja vammautumisesta johtuvien kulujen korvaamista, Hans sanoo.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Hans Kallberg, Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja