Pahoinpidelty Veijo sai vaikean aivovamman: Korvauksia herui parikymppiä

Veijo Miettinen joutui pahoinpitelyn uhriksi tavallisena työpäivänään.

Vuonna 1997 MS-tautia sairastava Veijo Miettinen joutui pakon sanelemana jättämään työnsä. Kahta vuotta pidempään hän ei kuitenkaan jaksanut toimettomana olla vaan päätti ryhtyä yrittäjäksi vuosituhannen vaihduttua. Yrittäjänä Veijo pystyi työskentelemään omien voimavarojensa mukaan.

Vuodet kuluivatkin mukavasti, kunnes vuonna 2008 kaikki muuttui.

– Tein vuosihuoltoa hiljaisella linja-auton odotuskatoksella hautausmaan kiviaidan vieressä. Pesin lasiseiniä ja pyysin vierasta mieshenkilöä siirtymään, jotta hän ei kastuisi pesuveden roiskeista.

Veijo jatkoi työskentelyään, kunnes yhtäkkiä tunsi kipua toisessa hartiassaan. Seuraavaksi Veijo sai iskun niskaansa. Mieshenkilö heitti Veijon katuun, ja Veijo menetti tajuntansa arviolta puoleksi tunniksi.

– Herättyäni olin täysin sekaisin, en pystynyt hahmottamaan missä olin, miksi ja mitä olin tekemässä. Muistikuvani ovat repaleisia sekä itse tapahtumasta että sen jälkeisistä parista viikosta.

Veijo onnistui siirtymään autoon ja nukkumaan hetken autossaan. Alitajunnassaan hän ymmärsi, että kotiin oli päästävä. Jotenkin kotimatka luonnistuikin. Muistikuvia siitä ei ole.

– Olin yrittänyt soittaa vaimolleni, ja vaimoni soitti minulle iltapäivällä takaisin. Olin vastannut jotain sekavaa, josta ei saanut mitään tolkkua. Vaimo huolestui ja lähti heti töistä kotiin luokseni.

Diagnoosin saaminen kesti

Vaimo löysi kotoa tuskissaan olevan Veijon. Mies oli pahoinvoiva ja kärsi päänsärystä. Silmät olivat valonarat.

Vaimo vei Veijon terveyskeskukseen, jossa nuori lääkäri kertoi Veijolla olevan aivotärähdys. Hän käski ottaa särkylääkettä.

Kun kotona kipu ja särky jatkuivat sietämättöminä, Veijo varasi ajan yksityiselle lääkäriasemalle. Pään tietokonetomografian jälkeen Veijo passitettiin välittömästi sairaalaan. Sairaalasta hänet lähetettiin kuitenkin takaisin kotiin, sillä lääkärin mukaan radiologisiin kuviin ei voinut luottaa.

Veijon olo oli edelleen sietämätön. Yöt kuluivat sängyssä polvillaan päätä roikottaen, se oli ainoa asento, missä olo tuntui edes vähän paremmalta. Vaimonsa kanssa Veijo päätti varata ajan uudelle neurologille.

– Kuvat vahvistivat aiemmat tulokset: kaksi aivoruhjetta molemmin puolin sekä nyt myös hyytynyttä verta. Mitään ei ollut enää tehtävissä. Kävin pitkään neurologin vastaanotolla, missä tilannetta seurattiin. Yritykseni jäi poikieni haltuun, se tuntui tämän kaiken rinnalla toisarvoiselta.

Aluksi Veijo ei ymmärtänyt, miten vakava tapaturma oli ollut. Hän ajatteli elämän jatkuvan samanlaisena kuin ennenkin.

– Vähitellen neurologi kertoi vammoista, jotka tulisivat olemaan pysyviä. Liikkuminen, kuulon heikkeneminen, hajuaistin menetys, makuaistin muutokset, epilepsia, tunne-elämän muutokset ja väsyminen ovat asioita, joiden kanssa olen oppinut ja tulen oppimaan elämään. Lääkärien tutkimusten ja kuvantamistutkimusten perusteella vammani on luokiteltu keskivaikeaksi ja joltain osin vaikeaksi aivovammaksi.

Säästöistä ei jäänyt mitään käteen

Lahden kuntoutuskeskus sekä paikkakunnan erilaiset ryhmämuotoiset tasapaino- ja kehonhallintakurssit ovat auttaneet Veijoa hyväksymään itsensä. Lisämurhetta ovat kuitenkin tuottaneet raha-asiat.

– Vakuutusyhtiö päätti MS-sairauteni poissulkevan vakuutuksen korvausvelvollisuuden. Masennuin tästä, koska olin vakuuttanut itseni ja yrityksen juuri tämän varalta ja valitsin jo silloin kattavamman vaihtoehdon. Jouduin taistelemaan vakuutusyhtiön kanssa ja todistamaan vakuutusyhtiölle vammojeni johtuvan pahoinpitelystä lukuisien eri lausuntojen avulla. Vakuutusyhtiön korvauspäätös tuli lopulta valituslautakunnan päätöksen turvin.

Iloa ei kuitenkaan kestänyt kauaa. Reilua vuotta myöhemmin eläkevakuutusyhtiö otti Veijoon yhteyttä.

– Eläkevakuutusyhtiö ilmoitti olevansa edunsaajana jo maksetuista ja tulevista vakuutuskorvauksista. Se vähentää nyt vieraan palveluksesta kertyneestä eläkkeestäni saman verran kuin vakuutusyhtiö maksaa minulle. Joudun maksamaan yhtiölle myös sairauspäivärahan suuruisen korvauksen takaisin. Kirjallisella valituksella olen saanut summan putoamaan 17 000 eurosta 13 000:een.

Veijo on maksanut käteisellä kaiken minkä on pystynyt ja maksaa nyt kuukausittain 710 euroa eläkevakuutusyhtiölle.

– Olen hakenut muutosta tähän vakuutusyhtiöiden valituslautakunnalta kaksi kertaa ja kerran vakuutusoikeudelta, mutta tuloksetta. Tähän kaikkeen olen tarvinnut lainopillista apua ja kustannukset ovat olleet useita kymmeniä tuhansia. Tähänastiset säästömme ovat huvenneet emmekä voi käyttää niitä yhteisiin hetkiin, kuten olimme vuosien mittaan suunnitelleet vaimoni kanssa.

Varattomalta pahoinpitelijältä vaikea saada korvauksia

Oman raskaan haaransa tapahtuneeseen ovat tuoneet oikeusistunnot. Pian pahoinpitelyn jälkeen Veijo teki rikosilmoituksen ja kuuli pahoinpitelijän ilmoittautuneen itse poliisille. Syyttäjä harkitsi pitkään oliko syytekynnys ylittynyt. Veijo joutui palkkaamaan itselleen juristin.

– Pahoinpitelijä tuomittiin 120 euron sakkoon. Samassa istunnossa ilmoitettiin valtion maksavan hänelle koituvat kulut. Minun vammoistani ei kukaan puhunut mitään. Asia jouduttiin viemään toiseen käsittelyyn, jossa vaadin vammoista ja kivuista ja säryistä korvauksia, mutta koska henkilö on varaton, en ole saanut häneltä kuin muutaman kympin ulosoton kautta.

Veijo elää kuitenkin vielä toivossa.

– Vireillä on vielä asia, jonka mukaan Valtiokonttori voi maksaa korvausta uhreille, joiden pahoinpitelyn tekijä on varaton. Ensimmäinen hakemukseni valituslautakunnalle ei tuonut haettua tulosta, ja nyt asia on vakuutusoikeudessa. Olisi hienoa tämän kaiken jälkeen saada myönteinen päätös.

Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat