Aivoton kana eettisempi liharuokavaihtoehto?

Englannissa julkisuuteen on tuotu idea uudesta, eettisemmästä tavasta kasvattaa ja teurastaa kanoja. "Päättömän kanan ratkaisuksi" nimetty ehdotus syntyi osana Royal College of Arts -Yliopiston projektia, jossa etsittiin kestäviä ratkaisuja Iso-Britannian lihateollisuuden epäkohtiin.

Iso-Britanniassa teurastetaan kanoja ruokateollisuuteen vuosittain yli 800 miljoonaa.Yhdysvalloissa määrä on jopa 7 miljardia kanaa vuodessa. Iso-Britanniassa kanat kasvatetaan yleensä ahtaissa, pimeissä huoneissa jonka jälkeen ne teurastetaan automatisoiduissa teurastuskoneissa, joissa niiden kurkut katkaistaan. Tämän jälkeen niiden kehot uitetaan vielä tulikuumassa vedessä sulkien poistamiseksi. Kurkunleikkauksen tekevä kone ei kuitenkaan toimi aina virheettömästi, ja monet kanoista ovatkin yhä elossa siinä vaiheessa kun niiltä poistetaan sulat kiehuvassa vedessä.

Uudessa, kanojen kasvatusta ja teurastusta koskevassa ehdotuksessa kanoilta poistettaisiin aivokuori ennen teurastukseen joutumista. Ehdotuksen laatineet henkilöt perustelevat suunnitelmaa sillä, että uutta mallia noudatettaessa aivottomat kanat eivät tuntisi enää kipua, ja kärsisivät vähemmän teurastusvaiheessa.

Se, onko ehdotettu malli todella nykyistä toimintatapaa eetisempi, on yhä epäselvää.

Lähde: Huffington Post: Could A Brain-Dead Chicken 'Matrix' Solve Ethical Issues Of Factory Farming?

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat