Aitoja Michelangeloita ensimmäistä kertaa Suomessa

Jokainen muistaa maalauksen, jossa kaksi sormenpäätä juuri ja juuri koskettavat toisiaan tai veitikkamaisesti hymyilevät pullukkaposkiset enkelit, joilla myydään lautasliinoja, teepaitoja ja kaiken maailman krääsää.

Alkuperäiset maalasi Michelangelo Buonarroti yli 500 vuotta sitten Sikstuksen kappeliin Vatikaanissa.

Michelangelon freskoja jäljennetään ja käytetään mainoksissa eikä ihme - ne ovat herkkiä ja voimakkaita, välillä julmia, välillä humoristisia. Ne on maalattu yli 500 vuotta sitten, mutta ovat edelleen ilmaisuvoimassaan ohittamattomia.

Näiden katto- ja seinämaalausten luonnospiirustuksia on esillä Sinebrychoffin taidemuseossa perjantaista alkaen.

Luonnokset ovat pieniä, mustavalkoisia lyijykynätöitä, mutta arvossaan mittaamattomia. Vakuutusarvosta taidemuseo ei kerro muuta, kuin että tämä on suuri satsaus. Turvatoimia on jouduttu lisäämään harvinaisen arvokkaiden teosten takia.

Tuhosi luonnoksensa

Sikstuksen kappelin freskojen luonnoksia on säilynyt jälkipolville arviolta 70 kappaletta, kertoo Sinebrychoffin intendentti Minerva Keltanen.

– Helsinkiin niistä saatiin 12 , lisäksi näytteillä on kolme muuta Michelangelon luonnosta.

– Hänellä oli tapana tuhota luonnokset heti kun työ oli valmis, hän ei halunnut säilyttää mitään keskeneräistä ja epätäydellistä, kertoo Keltanen.

Ennen kuolemaansa Michelangelon tiedettään polttaneen luonnospiirustuksia rovioittain. Joitakin hän oli kuitenkin ehtinyt antaa tuttavilleen.

Michelangelon maalaukset ovat pääasiassa freskoja, eli ne on maalattu suoraan märälle saviseinälle ja siis mahdottomia siirtää.

Massiivisia patsaitakaan ei kuljetella ulkomaille. Jo pienten luonnospiirustusten saaminen Suomeen on taidehistoriallisesti tapaus.

Katso Merja Sundströmin juttu (Seitsemän uutiset 14.2.2013)

Lue myös:

    Uusimmat