Mainos

Ainakin 50 kuollutta Delhin räjähdyksissä

Terrorismitutkija Rohan Gunaratna kertoi uutistoimisto AFP:lle epäilevänsä, että iskujen takana on jokin Intian ja Pakistanin välisiä rauhanneuvotteluja vastustava ryhmä.

Intian hallitus on vahvistanut ainakin 50 ihmisen kuolleen räjähdysten sarjassa Delhissä. Sisäministeri Shivraj Patilin mukaan kyse on terrori-iskuista.

Yli 60 ihmisen kerrottiin haavoittuneen kolmessa räjähdyksessä. Kaksi räjähdyksistä tapahtui ruuhkaisilla toreilla ja kolmas teollisuusalueella kaupungin eteläosassa.

- Missään nimessä kyse ei oleonnettomuuksista, Patil totesi. - Joku teki tämän, ja sitä me aiomme nyt tutkia.

Terrorismitutkija Rohan Gunaratna kertoi uutistoimisto AFP:lle epäilevänsä, että iskujen takana on jokin Intian ja Pakistanin välisiä rauhanneuvotteluja vastustava ryhmä.

Pakistanin ulkoministeriö tuomitsi iskut ripeästi tiedotteella, jossa niitä kutsutaan "rikollisiksi terroriteoiksi".

Poliisin mukaan ensimmäinen ja voimakkain räjähdys surmasi ainakin 15 ihmistä Delhin keskustan ruuhkaisella Paharganj-ostosalueella, joka on länsimaisten turistien suosiossa. Poliisi vahvisti Paharganjin räjähdyksen olleen pommi-isku.

Toinen räjähdys sytytti Sarojini Nagarin ostoskeskuksessa tulipalon, jonka kerrottiin vaatineen ainakin 20 ihmishenkeä.

Paikallinen televisio kertoi räjähdyksiä olleen neljä, mutta uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan neljännessä räjähdyksessä oli kyse pilasta.

Räjähdyspaikat olivat tapahtumahetkellä täynnä ihmisiä, jotka valmistautuivat ensi viikolla vietettävään hindujen valon juhlaan Diwaliin. Samaan aikaan juhlitaan myös muslimien Ramadan-paastokuukauden loppua.

Toistaiseksi ei tietoja suomalaisuhreista

Suomen Intian suurlähetystöllä ei ole tietoa, että Delhin räjähdyksissä olisi kuollut suomalaisia. Kukaan suurlähetystön suomalaisista työntekijöistä ei iskuissa ainakaan loukkaantunut.

- Selvitämme illan aikana pistokokein, missä Delhin suomalaiset ovat olleet liikkeellä. Suomalaisia asuu täällä useita kymmeniä. Toistaiseksi ei ole mitään syytä olettaa, että uhrien joukossa olisi ollut suomalaisia, kertoi lähetystösihteeri Anna-Kaisa Heikkinen.

Intian turistikausi on alkamassa. Yksi räjähdyksistä sattui turistien suosimalla Paharganj-ostosalueella, joka sijaitsee rautatieaseman lähellä. Alueella on paljon reppumatkailijoiden suosimia majoituspaikkoja.

-Alueella on ulkomaalaisia ympäri vuoden. Vielä on kuitenkin mahdotonta sanoa, onko heitä ollut uhrien joukossa.

Heikkisen mukaan ilmapiiri Delhissä on levoton ja kaupungissa on julistettu ns. punaisen hälytystason tila. Liikkeellä on ollut paljon ihmisiä, sillä hindut viettävät tiistaina suurinta juhlaansa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

(Seitsemän uutiset 29.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.