Mainos

Aids uhkaa kehitysmaiden lapsia

Yli 11 miljoonaa maailman lasta on jäänyt orvoksi aidsin takia. Valtaosa heistä asuu Saharan etelänpuoleisessa Afrikassa. Unicefin ja Unaidsin tänään julkistaman raportin mukaan tilanne tulee lähivuosina yhä pahenemaan.

Aidspotilas

Noin 50 miljoonaa ihmistä maailmassa on saanut HI-viruksen, 16 miljoonaa on kuollut HI-viruksen aiheuttamaan aidsiin. Aids ei ole enää homoseksuaalien ja narkomaanien tauti, kuten usean vuoden ajan uskottiin.

Kasvava ongelma etenkin Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa ovat ne yli 11 miljoonaa orpoa, joiden toinen tai molemmat vanhemmat ovat menehtyneet aidsiin, mutta lapset itse ovat säästyneet taudilta. Aids on kehitysmaissa häpeällinen tapa kuolla ja orvot joutuvat kantamaan loppuelämänsä otsassaan leimaa. Heidät eristetään yhteisön ulkopuolelle ja he joutuvat herkemmin väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi.

Tänään vietettynä maailman aids-päivänä on kiinnitetty erityistä huomiota lapsiin ja nuoriin. Hiv-tartunta leviää edelleenkin pääasiassa seksin yhteydessä, joten nuorille annettava seksivalistus on ensiarvoisen tärkeää.

Maailman aids-päivää on tänään vietetty jo kahdettatoista kertaa. Meillä Suomessa on tänä vuonna löydetty 116 uutta tartuntaa. Viime vuonna tartuntoja oli yhteensä 80. Kaikkiaan Suomessa on tilastoituja hiv-tartuntoja 1 061.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.