Mainos

Aids entistä enemmän heterojen tauti USA:ssa

Yhdysvalloissa havaittujen uusien aids-tapausten määrä väheni viime vuonna kuudella prosentilla edellisvuoden lukuihin verrattuna. Maan terveysviranomaisten mukaan kyseessä on aids-epidemian historian ensimmäinen vuosi, jolloin uusien tapausten määrä kääntyi laskuun. Vuonna 1996 noin 56 700 amerikkalaista aikuista ja teini-ikäistä sairastui immuunikatoon eli aidsiin. Määrä on noin 4000 ihmistä vähemmän kuin vuonna 1995.

Uudet tapaukset vähenivät eniten eli 13 prosentilla valkoihoisen väestön keskuudessa. Espanjalaissyntyisten tapauksia oli viisi prosenttia vähemmän ja tummaihoisten keskuudessa aids-luvut pysyivät entisellään.

Homo- ja biseksuaalien aids-luvut laskivat noin 15 prosentilla. Heteroseksuaaleilla tautia tavattiin sen sijaan entistä enemmän: sairastuneita miehiä oli 11 prosenttia ja naisia seitsemän prosenttia enemmän. Erityisen runsaasti lisääntyivät mustien ja espanjalaissyntyisten heteromiesten tautitapaukset.

Terveysviranomaisten mukaan uudet monilääkehoidot viivästyttävät hiv-tartuntojen kehittymistä aidsiksi. Lääkkeiden avulla myös aids-potilaat elävät entistä kauemmin.

Viime viikolla Yhdysvaltain terveysviranomaiset kertoivat, että aids ei enää ole parhaassa työiässä olevien amerikkalaisten yleisin kuolinsyy. Tilastojen mukaan aids-kuolemat vähenivät vuonna 1996 noin neljänneksellä edellisvuoteen verrattuna.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.