Mainos

Ahvenanmaalla tehdään murhia tänä kesänä

Maarianhaminassa vierailevien ei kannata hätkähtää, jos muuten niin rauhallisen kaupungin rauhallinen väki tuntuu olevan vihamielisiä – suorastaan murhanhimoisia.

Ahvenanmaalaiset nimittäin harrastavat tänä kesänä puutarhoissaan fyysisesti ja psyykkisesti rankkaa hommaa: tappajaetanoiden tappamista. Tappajaetana, eli espanjansiruetana, syö mielellään kaikki kukat ja hyötykasvit. Eivätkä niihin tahdo tuholaismyrkyt tehota, joten ne on yksinkertaisesti eliminoitava.

Maarianhaminassa asuva, Visit Åland –turisti-infossa työskentelevät Aila Thurin kertoo ahvenanmaalaisten ottavan etanajahdin tosissaan.

– Eräs rouva kertoo pyydystäneensä etanoita 500 per päivä. Paikallinen media on valjastanut väen suoranaiseen etanasotaan. Näistä Espanjan siruetanoista on julkistettu paljon kuvia, jotta ihmiset osaavat erottaa ne tavallisista etanoista.

Suomessa espanjansiruetanaa on tavattu ensimmäisen kerran 1990-luvulla, ja nyt otus on löytänyt tiensä myös Ahvenmaalle. Saarelaisia sapettaa erityisen paljon myös se, että kukaan ei tunnu tietävän kuka tai mikä on syypää etanoiden leviämisen myös Ahvenanmaalle.

Muuten menee mukavasti

Turisti-infossa työskentelevä Aila Thurin kiirehtii muistuttamaan, että etanat kiusaavat vain paikallisia, ja turisteille Ahvenanmaa on oma kesäinen ihana itsensä.

Neljä vuotta Ahvenmaalla asunut Thurin kertoo yhä vaikuttuvansa monesta asiasta: Siitä miten luonto on joka paikassa läsnä, miten talvella lähes kuollut Maarianhamina herää kesällä vilkkaaksi turistikeskukseksi. 11 000 asukkaan Maarianhaminan ihmismäärä jopa kolminkertaistuu kesällä.

Aila Thurin ihailee myös sitä näkyä, kun suuret matkustajalaivat tuovat ja vievät turisteja Maarianhaminaan ja Maarianhaminasta pois.

– Iltapäivällä tulee kaksi Siljan lauttaa ulos satamasta, ja kaksi Viking Linen lauttaa tulee sisään. Se on melkoinen wau-näky, kun yhdellä kerta näkyy neljä isoa laivaa. Kun muutin tänne, riekuin kameran kanssa päivät pitkät ottamassa kuvia, kertoo Thurin.

Vastakohtien saari

Aila Thurin rakastaa yli kaiken pienen saaren luonnonläheisyyttä.

– Luonto on joka puolella lähellä – jopa Maarianhaminan keskustassa. Koiran kanssa teen pitkiä lenkkejä rannalla, täällä on paljon ihania polkuja. Rannoilla voi istuskella rauhassa – no ehkä ei ihan näin heinäkuussa, kun on vilkkain turistikausi.

Heinäkuussa Aila Thurin suositteleekin rantojen lisäksi toista istumapaikkaa.

– Kannattaa istua esimerkiksi rantahotellin terassille, ja nauttia vilinästä, jossa on suuren kaupungin tuntua. Tänne tulee turisteja tänne tulee joka puolelta Eurooppaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.