Mainos

Ahtojää piinaa meriliikennettä Suomenlahdella

Rannikolle vyöhykkeeksi pakkautuneet ahtojäät ovat tänäänkin piinanneet meriliikennettä. Tällä hetkellä laivoja auttaa kaksi jäänmurtajaa ja kolmas murtaja liittynee talkoisiin vielä tänään huollon jälkeen, Suomenlahden meriliikennekeskuksesta kerrotaan.

Jäänmurtaja Voima aurasi aamupäivällä väylää etelään autolautta Nordlandian edellä. Nyt Voima on suunnannut Porkkalanniemen edustalle, jossa rahtialukset Celina ja Cleopatra ovat pysähdyksissä.

Jäänmurtaja Sisu puolestaan on ollut aamupäivän avustustöissä Porvoon eteläpuolella.

Murtaja Nordica on ajettu huoltoon jäänmurtajien laituriin Katajanokalle Helsinkiin. Se saataneen talkoisiin iltaan mennessä.

Itäisellä Suomenlahdella Orregrundin pohjoispuolella on pysähdyksissä likemmäs kymmenen pienempää alusta. Ne eivät välttämättä ole jäissä jumissa vaan odottavat jäänmurtajan tulevan avaamaan väylää helpommin kuljettavaksi.

Jäänmurtajat paitsi tekevät suoranaista murtotyötä, myös järjestelevät liikennettä, selvittää vuoroesimies Tomi Lahtinen Suomenlahden meriliikennekeskuksesta murtajien tehtäviä. Näin esimerkiksi Orregrundin pohjoispuolella olevat alukset voivat olla paikoillaan juuri jäänmurtajien määrääminä.

Merellä pysyvää on vain muutos

Suomen ympäristökeskuksen yksinkertaistetusta jääkartasta selviää, että Suomenlahdella ei ole ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon jäätä. Esimerkiksi Helsingin edustalla jäätä oli viime maanantaina luokassa 10-25 senttiä. Viikossa jää on tosin vahvistunut huomattavasti.

Vuosina 1965-1986 liki koko Suomenlahti oli tammikuun lopulla keskimäärin 20-35 sentin jääkannen peittämä. Ja vuosi sitten koko lahti pohjoisia rantoja lukuunottamatta oli avovetenä.

- Aamulla töihin ajaessani mietin juuri kysymystä, mikä on normaalia, kertoo vuoroesimies Lahtinen.

Viime päivien vaikeuksien syyt ovat helpompia kysymyksiä. Ahtojäitä ovat kerkeästi liikutelleet etelä- ja itätuulet. Jäät ovat vallittuneet Suomen rannikolle, kun taas Viron rannikon väylät ovat puhtaina ja sikäläinen jäänmurtaja Tarmo saattoi ajaa päivällä parkkiin Tallinnan satamaan.

- Jos tuuli kääntyy puhaltamaan pohjoisesta, ahtojäät liikkuvat sitten nopeasti kohti Viroa, Lahtinen kuvailee nopeasti vaihtuvia sää- ja liikenneoloja Suomenlahdella.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.