Mainos

Ahtisaari tapasi Blairin

Presidentti Martti Ahtisaari kuuli tiistaina pääministeri Tony Blairilta Britannian näkemyksiä maan ensi vuoden alussa alkavalta EU:n puheenjohtajakaudelta.

Keskusteluissa oli esillä myös Suomen EU:ssa ajama pohjoinen ulottuvuus, jolle toivotaan ymmärtämystä briteiltä. Euroopan talous- ja rahaliitosta Emusta puhuttiin niin ikään.
Presidentti totesi, ettei hänellä ole Lontoosta viemisinään Moskovaan mitään viestiä EU:n seuraavalta puheenjohtajamaalta. -Täytyy viedä vain omat viestit, hän sanoi.
-Millaisia vaikutuksia on Suomelle, jos maamme menisi ensimmäisten joukossa Emun kolmanteen vaiheeseen ja Britannia ei, kysyttiin presidentiltä lehdistötilaisuudessa.
-En usko, että se mikään dramaattinen tilanne on, hän vastasi.
Presidentti tähdensi, että Suomi menee Emuun enemmistön mukana. Ahtisaaren mukaan Britannia on nyt hyvin selkeästi määritellyt omassa järjestelmässään sen, miten he lähestyvät Emu-jäsenyyttä ja mitä kriteerejä he asettavat.
Presidentti sanoi olevansa optimistinen tuporatkaisun syntymisen suhteen. Hyvän ratkaisun syntyminen edesauttaisi työllisyyden lisäämistä, inflaation pysymistä alhaalla ja taloudellisen kasvun jatkumista.

Molemmilla mailla erityisvastuu EU:ssa

Presidentti avasi tiistaina Lontoossa myös suomalais-brittiläisen talousforumin. Muina puhujina olivat TT:n hallituksen puheenjohtaja Jukka Härmälä ja vastaavan brittiläisen järjestön CBI:n puheenjohtaja Sir Colin Marshall.
Visiot Euroopan integraation tulevaisuudesta ovat pitkälle samat Suomessa ja Britanniassa, totesi valtionpäämies. Molemmille maille lankeaa myös erityinen vastuu lähivuosina, kun unionin tulevaisuudesta tehdään kauaskantoisia ratkaisuja. Britannian puheenjohtajuus alkaa runsaan kuukauden kuluttua.
Suomi on EU:n puheenjohtajamaana vuosikymmenen viimeisten kuuden kuukauden aikana, jolloin päätösten uudistuksista pitäisi olla valmiina. Suomen ja Britannian välisillä taloussuhteilla on presidentin mielestä nyt hyvät kehitysmahdollisuudet.

Kuningatar Elisabet ja Edinburghin herttua, prinssi Philip tapasivat presidenttiparin tiistai-iltana Barbicanin kulttuurikeskuksessa. Siellä tutustuttiin Suomen itsenäisyyden 80-vuotisjuhlatapahtumaan Valo-festivaaliin.
Presidentti Ahtisaari matkustaa Lontoosta varhain keskiviikkoaamuna yksityiskoneella viralliselle vierailulle Moskovaan. Rouva Ahtisaari lentää Venäjälle myöhemmin samana päivänä vuorokoneella.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.