Ahtisaari neuvotteli Jerusalemissa

Syyrian ja Israelin välisten rauhanneuvottelujen järjestäminen Helsingissä nousi jälleen esille, kun presidentti
ja Israelin ulkoministeri
neuvottelivat Jerusalemissa. Levy kiitti Suomea tarjouksesta ja vetosi samalla Syyriaan suorien neuvottelujen aloittamiseksi.

Neuvotteluihin osallistunut ulkoministeri Tarja Halonen arvioi, että Israelin ja palestiinalaisten viimeaikainen neuvottelumenestys on omiaan vaikuttamaan myös Israelin ja Syyrian lukkiutuneisiin suhteisiin. Myös neuvottelujen aikataulusta syntynyt sopu synnyttää sekä paineita että odotuksia; sopivathan Israel ja palestiinalaishallinto Sharm el Sheikhissä syyskuussa, että sopimus palestiinalaisalueiden lopullisesta asemasta allekirjoitetaan viimeistään ensi vuoden syyskuussa.

Halonen luonnehti tämänpäiväsiä neuvotteluja ulkoministeri Levyn kanssa hyvin hedelmällisiksi, ja myös Levy kehui niitä rakentaviksi. Levy sanoi olevansa presidentti Ahtisaaren kanssa samaa mieltä siitä, että vain suorat neuvottelut osapuolten välillä voivat johtaa tulokseen. Israelin ja Syyrian neuvotteluyhteys katkesi runsaat kolme vuotta sitten, ja tilanne on ollut siitä lähtien jokseenkin täysin lukossa.

Syyrian mukaan Israelin entinen pääministeri Yitzhak Rabin lupasi palauttaa Syyrialle Golanin kukkulat, jotka Israel valtasi vuoden 1967 kuuden päivän sodassa. Israelin tulkinnan mukaan mitään lupausta ei ole koskaan annettu. Onkin selvää, että nykyisen pääministerin Ehud Barakin täytyisi neuvotteluissa Syyrian kanssa saada tällaiselle sopimukselle kunnolla vastinetta, jotta hän voisi "myydä" sen omilleen. Barakin valmius neuvotella Syyrian kanssa on herättänyt huolta ja vastustusta Golanin juutalaissiirtokunnissa. Yksi siirtokuntien johtajista perui hiljattain nälkälakkouhkauksensa, kun Barak lupasi tavata siirtokuntien johtajia kuullakseen heidän huoliaan.

<?LL_ARTICLEIMG ID=2397 ALIGN=LEFT>Sukkuladiplomatiaa


Barakin noustua valtaan neuvottelunäkymät näyttävät hieman valoisammilta, mutta osapuolet näyttävät tarvitsevan ulkopuolista apua neuvotteluja käynnistämään. Juuri tätä Ahtisaari, EU:n puheenjohtajamaan valtionpäämies, on Lähi-idän kiertomatkallaan tarjoamassa. Presidentti Ahtisaari tapasi sunnuntaina Syyrian presidentin Hafez al-Assadin Damaskoksessa, ja tarjosi myös siellä Helsinkiä neuvottelupaikaksi. Presidentti ja rouva Ahtisaari aloittivat maanantaina valtiovierailun Israeliin. Vastaanottoseremoniat järjestettiin aamupäivällä presidentti Ezer Weizmanin virka-asunnolla Beit Hanasissa Jerusalemissa. Niiden jälkeen presidenttipari vieraili Yad Vashemissa eli Vainojen museossa, joka on omistettu natsien surmaamien kuuden miljoonan juutalaisen muistolle.

Presidentti laski myös seppeleen murhatun pääministerin Rabinin haudalle. Poliittisissa keskusteluissa keskityttiin kauppasuhteisiin ja teknologiayhteistyöhön. Matkapuhelinten määrä asukasta kohden on Israelissakin huippuluokkaa, ja suomalainen Nokia on sielläkin markkinajohtaja. Kyseessä on Suomen presidentin ensimmäinen valtiovierailu Israeliin. Israelin silloinen presidentti Chaim Herzog teki valtiovierailun Suomeen yhdeksän vuotta sitten.

Presidentti Ahtisaaren sukkuladiplomatia kiihtyy entisestään huomenna, jolloin hän keskustelee ensin pääministeri Barakin kanssa ja matkustaa sen jälkeen Gazaan tapaamaan palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia. Keskiviikkona ohjelmassa on vielä lyhyt vierailu Libanoniin ennen illan paluulentoa.
(STT)
Pekka Tapolan raportti Jerusalemista (1:55)

Lue myös:

    Uusimmat