Mainos

Ahtisaari: Naton rauhankumppanuus nerokas idea

Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari pitää Pohjois-Atlantin liiton Naton kehittämää rauhankumppanuutta nerokkaana ideana. Ahtisaari suhtautuu pääministeri Paavo Lipposen (sd.) tavoin periaatteessa myönteisesti Naton tuoreeseen ehdotukseen laajennetusta rauhankumppanuudesta.

Ilta-Sanomien julkaisemassa laajassa haastattelussa presidentti Ahtisaari sanoo, että Suomen ulkopoliittinen peruslinja ei ole muuttunut, mutta maailma ympärillä on muuttunut. Hänen mukaansa kaikki taito olisi käytettävä sen tavoitteen eteen, että Eurooppa ei jakautuisi uudelleen.
-Mikäli Suomi harkitsisi Nato-jäsenyyttä, se merkitsisi sitä, että Natosta olisi kehittynyt yleiseurooppalainen turvallisuusjärjestö, Ahtisaari sanoo haastattelussa.

Ahtisaari näkee Venäjän kehityksessä rohkaisevia piirteitä, vaikka näkeekin presidentti Boris Jeltsinin sairauden tuovan epävarmuustekijän. Hänen mielestään lippueamiraali Juhani Kaskealan arviot Venäjän kehityksestä ovat täysin teoreettista pohdiskelua, joka olisi verrattavissa terveysministerin pohdiskeluun mustan surman eli paiseruton puhkeamismahdollisuudesta Suomessa.

Presidentti Ahtisaari toivoo haastatelussa, että kansalaiset lähtevät vaaliuurnille 20. lokakuuta pidettävissä EU-parlamentin vaaleissa. Hänen mielestään europarlamentaarikolta vaaditaan parlamentissa esille tulevien kysymysten hallintaa, kykyä ajaa määrätietoisesti kyseisiä asioita ja kykyä esiintyä parlamenttiympäristössä.

Ahtisaari paljastaa, että hän aikoo 5. lokakuuta Dublinissa Irlannissa pidettävässä EU:n huippukokouksessa puhua EU:n läheisyysperiaatteen toteutumisesta. Ahtisaari on tuohtunut tiedoista, että jokin EU:n viranomainen olisi puuttunut jopa suomalaisten uimavesien puhtauteen. Presidentin mielestä EU:ta ei tarvita sanomaan, missä Suomessa uidaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.