Mainos

Ahtisaari: Kosovo-takaraja pitää

Ahtisaaren mukaan suunnitelman eteenpäin vientiä ei ole mitään järkeä lykätä, koska osapuolten välinen sopu "on epätodennäköistä".

YK:n erityisedustaja Martti Ahtisaari pitää kiinni Kosovo-suunnitelmalle asetetusta takarajasta. Hän esittelee suunnitelmansa YK:n turvallisuusneuvostolle aikataulun mukaisesti tämän kuun lopulla. Ahtisaari kertoi aikeistaan Financial Times -lehden haastattelussa tänään.

Ahtisaaren mukaan suunnitelman eteenpäin vientiä ei ole mitään järkeä lykätä, koska "on epätodennäköistä", että Kosovon albaanit ja Serbian hallitus pääsisivät kompromissiin maakunnan tulevaisuudesta.

- Jos joku pyytää minulta lisää aikaa, kysyn heiltä: Muuttaako se teidän näkemyksiänne? En usko, että lisäajan antaminen muuttaisi tilannetta, Ahtisaari sanoi.

Serbian presidentti Boris Tadic aikoo pyytää kansainvälistä yhteisöä lykkäämään Kosovon asemaa koskevia neuvotteluja ainakin kymmenellä päivällä, jotta Serbiaan saadaan muodostettua uusi parlamentti, kertoi uutistoimisto Beta eilen.

Serbian puolueet sopivat eilen, että Tadicin pitäisi lähteä 13. helmikuuta Wienissä pidettäviin neuvotteluihin kertomaan, ettei Serbia vielä kykene vastaamaan Ahtisaaren esitykseen.

Venäjän mukaan Kosovoa koskevaa suunnitelmaa ei pidä "keinotekoisesti pakottaa" Serbialle ja Kosovolle.

- Tärkeintä on, että Belgrad ja Pristina hyväksyvät suunnitelman. Muut kansainväliset pelurit ovat toisarvoisessa osassa, sanoi presidentti Vladimir Putinin Eurooppa-edustaja Sergei Jastrzhembski.

Ahtisaari esitteli Kosovo-suunnitelmansa viime perjantaina, mutta osapuolilla on vielä mahdollisuus ottaa kantaa suunnitelmaan. Esityksessä suositellaan Kosovolle valvottua itsehallintoa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.