Mainos

Ahtisaari: Kosovo-iskuilla oltava laaja tuki

Presidentti Martti Ahtisaaren mielestä Jugoslavian johto ratkaisee omalla toiminnallaan, aloittaako Nato sotilaalliset iskut vai ei. MTV3:n haastattelussa perjantaina Ahtisaari totesi, että ensi viikolla ratkeaa, aloittaako Nato sotilaalliset iskut vai ei.

Jugoslavian johto ei ole vielä vastannut Yhdysvaltain tekemään sovitteluehdotukseen, Ahtisaari totesi. Hänen mielestään vastausta ei voi odottaa yli kahta viikkoa.
-Jos ei aleta saada myönteistä reaktiota, niin kyllä silloin sotilaallisen iskun mahdollisuus selkeästi lisääntyy, Ahtisaari sanoi.

Suomi ei hänen mukaansa tule osallistumaan mihinkään sotilastoimiin Kosovossa. Kosovoon mahdollisesti perustettava rauhanturvajoukko voisi sen sijaan saada jonkun verran sotilastarkkailijoita Suomesta, presidentti arveli. Ahtisaari muistutti, että myös Venäjän hyväksyntä tarvitaan ennen sotilasiskuja.

Ahtisaari yhteydessä Jeltsiniin

Ahtisaari ja Venäjän presidentti Boris Jeltsin keskustelivat tänään puhelimitse Kosovon kriisistä, Venäjän tilanteesta sekä Suomen ja Venäjän välisistä suhteista. Ahtisaari selosti Jeltsinille matkaansa Makedoniaan ja Bosnia-Hertsegovinaan, ja presidentit miettivät erityisesti Kosovon tilannetta.

Ahtisaari korosti myös Jeltsinille, että kansainvälisen yhteisön on toimittava yksimielisesti, ja että Serbian presidentti Slobodan Milosevicilla on vastuu kriisin ratkaisemisesta. Jeltsin kaipasi Kosovon kriisiin neuvotteluratkaisua.

Presidentit sopivat yhteydenpidosta kesällä, ja päättivät jatkaa entiseen tapaan. Puhelu kesti noin puoli tuntia. Ahtisaari ja Jeltsin totesivat yhdessä, että Suomen ja Venäjän pääministerien marraskuuksi suunniteltu tapaaminen on tärkeä. Ahtisaari toivotti myös Jeltsinin tervetulleeksi Suomeen. Tarkempia vierailusuunnitelmia ei kuitenkaan tällä hetkellä ole.
(MTV3-STT)Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.