Ahtaajalakko maksaisi 160 miljoonaa vuorokaudessa

Ahtaajien lakonuhkan sovittelu keskeytyi puolenyön jälkeen. Lakko alkaa aamukuudelta huomenna, koska osapuolet eivät päässeet sopuun. Kiistaa on varsinkin irtisanomissuojasta.

Valtakunnansovittelija Esa Lonka sanoi illalla, että työkiistaa neuvotellaan tarvittaessa aamuun asti. Kuitenkin Lonka keskeytti neuvottelut myöhään yöllä, koska hänen mukaansa osapuolet ovat liian kaukana toisistaan.

Hän ei katso autoliikenteen lakon loppumisen suoranaisesti helpottavan ahtaajakiistan sovittelua, mutta myöntää sen parantavan tunnelmia ahtaajasovittelun suhteen.

MTV:n politiikantoimittaja Eeva Lehtimäki povaa neuvotteluista tämän viikon vaikeimpia.

- Neuvottelut ovat käynnistyneet rauhallisesti, mutta pitkään neuvotteluun on valmistauduttu. Kiistaa on palkoista, työaikojen joustoista, mutta suurin kysymys on muutosturva, eli millaisen korvauksen ahtaaja saisi irtisanomistilanteesta.

Työntekijäpuoli on sama kuin autoalan kiistassa eli Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT.

Lakko kuristaa pahasti Suomen vientiä ja teollisuutta. Sen arvellaan pysäyttävän ulkomaankaupasta 80 prosenttia.

- Tässä ei todellakaan pelata nappikauppaa. Jos lakko alkaisi, sen kustannukset olisivat peräti 160 miljoonaa euroa vuorokaudessa. Käytännössä tuonti ja vienti pysähtyisivät, kun ahtaaminen ei toteutuisi satamissa. Tämän takia sopua hierotaankin vimmaisesti, Lehtimäki sanoi vielä illalla hieman toiveikkaasti.

Tämä on samalla ahtaajille suuri valttikortti - heillä on mahdollisuus pysäyttää Suomi, jos he niin haluavat.

Pitkittyessään lakko tyhjentäisi myös kauppojen hyllyjä.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat