Aftonbladet: Ruotsin Nato-hakemus valmiina, odottaa vain Suomea

Hakevatko Suomi ja Ruotsi yhtä aikaa Natoon? Näin pääministeri Marin vastaa 1:12
Hakevatko Suomi ja Ruotsi yhtä aikaa Natoon? Näin pääministeri Marin vastaa

Ruotsin sosiaalidemokraatit kannattaa Naton jäsenyyden hakemista. Ruotsalaislehden mukaan Ruotsi kuitenkin odottaa Suomea, jotta maat voivat jättää hakemuksen yhtä aikaa.

Ruotsin hallituspuolue sosiaalidemokraatit kannattaa Naton jäsenyyden hakemista. Puoluehallituksen päätöksestä tiedotettiin reilu puoli tuntia ennen, kuin asiasta oli määrä pitää tiedotustilaisuus pääministeri Magdalena Anderssonin johdolla.

Tiedotteen mukaan sosiaalidemokraatit pyrkivät vaikuttamaan siihen, että Ruotsin maaperälle ei tule ydinaseita tai pysyviä ulkomaisia tukikohtia.

Maanantaina Nato-asiaa käsitellään Ruotsin valtiopäivillä, minkä jälkeen hallituksen odotetaan tekevän virallisen päätöksen jäsenyyden hakemisesta.

Aftonbladet: Ruotsi odottaa Suomea

Ruotsissa Aftonbladet-lehti kertoo lähteisiinsä nojautuen, että maan jäsenyyshakemus Natoon on allekirjoituksia vaille valmiina. Lehden mukaan Ruotsissa odotetaan Suomea siten, että hakemukset voidaan jättää yhtä aikaa.

Aiemmin hakemusta suunniteltiin jätettäväksi jo huomenna maanantaina tai tiistaina.

Pääministeri Sanna MArin kommentoi Ruotsin ja Suomen samanaikaista Nato-hakemusprosessia Uutisextrassa eilen lauantaina (14.5.). KAtso, miten Marin kiemurteli Jaakko Loikkasen tivatessa asiaa. 

Näin pääministeri Marin kommentoi yhtäaikaisuutta MTV:lle

Lauantaina MTV:n Uutisextrassa vieraillut pääministeri Sanna Marin totesi, että Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset on lähetettävä samanaikaisesti. Hän myöntää, että maat ovat ”koordinoineet” aikataulukysymyksiä jo etukäteen hyvin tarkasti.

– Ilman muuta siihen pitää pyrkiä, että toimimme yhdensuuntaisesti, samansuuntaisesti ja myös samanaikaisesti, eli nämä hakemukset yhdessä jätettäisiin. 

Kysyttäessä asiasta uudemman kerran, Marin myöntää, että Suomi ja Ruotsi ovat ”koordinoineet” aikataulukysymyksiä etukäteen hyvin tarkasti.

Se osoittaisi sen, että me olemme liikkumassa koko Pohjolana yhteen suuntaan. Se vahvistaisi viestiä.

– Mielestäni se osoittaisi sen, että me olemme liikkumassa koko Pohjolana nyt yhteen suuntaan, Marin muotoili lauantain Uutisextrassa. 

Juttua muokattu 15.5.2022 kello 19.12: Lisätty tieto Ruotsin sosialidemokraattien Nato-kannasta sekä Marinin Uutisextra-kommentit liittyen samanaikaiseen Nato-prosessiin. 

Lue myös:

    Uusimmat