Pekka Haavisto Aftonbladetille: Suomi jättää Nato-hakemuksensa todennäköisesti keskiviikkona – "Suomalaiset eivät anna Venäjän pelotella itseään"

Haavisto kommentoi keskusteluja Turkin kollegan kanssa liittyen maan puheisiin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä 4:16
Katso myös: Pekka Haavisto kommentoi Saksassa aiemmin tänään keskusteluja Turkin kollegan kanssa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo ruotsalaislehti Aftonbladetille, että Suomi on jättämässä Nato-hakemuksensa todennäkäisesti keskiviikkona.

Pekka Haavisto kertoi asiasta Nato-maiden ulkoministereiden epävirallisen tapaamisen yhteydessä Saksan Berliinissä tänään. Haavisto oli kokouksen illallisvieraana.

Haavisto toteaa Aftonbladetille, että ”suomalaiset eivät anna Venäjän pelotella itseään”. "

– Olemme valmistautuneet perinteisiin sotilaallisiin uhkiin, ilmatilan ja vesialueiden loukkauksiin ja jopa maarajamme loukkauksiin, hän totesi lehden haastattelussa.

– Olemme erittäin iloisia (myös) Ruotsissa meneillään olevasta prosessista, ja uskomme sen lisäävän molempien maiden turvallisuutta, Haavisto sanoi.

Haavisto: Suomen ja Ruotsin hakemuksiin suhtauduttiin pääosin myönteisesti

Haavisto kertoi myöhään yöllä pitämässään tiedotustilaisuudessa hyvin monien Nato-maiden luvanneen Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemuksille nopeaa käsittelyä parlamenteissaan. 

Nato-maat ovat Haaviston mukaan ymmärtäneet, että jäsenyyshakemuksen jättämisen ja jäsenyyden hyväksynnän väliin jäävän harmaan alueen ajan tulisi olla mahdollisimman lyhyt.

Edelleen on silti mahdollista, että jokin maa voi silti viivyttää prosessia niin halutessaan.

– Natossa tarvitaan yksimielinen päätöksenteko, ja kaikkiin näkökohtiin pitää suhtautua vakavasti, Haavisto totesi.

Haavisto kertoi keskustelleensa tänään Nato-hakemuksesta kahden kesken muun muassa Saksan ulkoministerin Annalena Baerbockin kanssa. Lisäksi hän on keskustellut ainakin Italian, Slovenian ja Norjan edustajien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat