Afrikassa uusi tappava ja erittäin tarttuva apinarokkokanta – kaikkien maiden syytä varautua

Kongon demokraattisessa tasavallassa leviää useita keskenmenoja aiheuttanut ja lapsia tappanut apinarokkovirus. Tutkijat varoittavat, että kyseessä on tähän mennessä tarttuvin apinavirusrokkokanta, joka saattaa levitä kansainvälisesti.

Kongon tasavallassa leviää uusi apinarokon eli mpox-viruksen mutatoitunut muoto.

Asiantuntijoiden mukaan uusi viruskanta näyttää leviävän ihmisestä toiseen seksuaalisen, mutta myös muun kanssakäymisen välityksellä. Tartuntoja on tapahtunut niin kouluissa kuin bordelleissakin, kertoo The Guardian.

Entistä tappavampi mutaatio

Lääkärit ovat raportoineet, että kuolleisuus virusmutaation aiheuttamaan tautiin on aikuisilla noin viisi prosenttia ja lapsilla noin 10 prosenttia. Lisäksi virus on nostanut keskenmenojen määriä raskaana olevien naisten keskuudessa.

Muun muassa Kamitugan kaivoskaupungissa Etelä-Kivun maakunnassa mpox on vienyt sairaalaan satoja ihmisiä ja paikallisten lääkäreiden mukaan kyseessä on luultavasti vain epidemian jäävuoren huippu.

Kaikkiaan Kongossa on tänä vuonna raportoitu noin 8 600 mpox-tartuntaa ja 410 rokon aiheuttamaa kuolemaa, kertoo Reuters.

Mpox kuuluu samaan virussukuun kuin isorokko. Virus aiheuttaa flunssan kaltaisia oireita sekä rakkulamaista ihottumaa kasvojen, käsien ja jalkojen alueelle.

Kun tauti etenee, rakkulat kasvavat ja muuttuvat märkiviksi. Lopulta ne kuivuvat. Myös suun limakalvoille ja genitaalialueille voi muodostua rakkuloita, kertoo THL.

Kaikkien maiden syytä valmistautua leviämiseen

Tutkijat uskovat, että Kongon demokraattisessa tasavallassa käynnissä oleva mpox-epidemia sai alkunsa seksityöntekijöiden suosimasta baarista.     

Kaksi vuotta sitten WHO julisti kansanterveydellisen hätätilan, kun mpox levisi Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta historiassa, kun rokko levisi ihmisten välillä seksuaalisten kontaktien kautta.

Tuolloin tartuntoja löytyi erityisesti homoyhteisöistä.

Vuoden 2022 epidemia saatiin hallintaan isorokkorokotteilla ja hoidoilla, mutta toistaiseksi Kongon demokraattisessa tasavallassa ei ole rokotteita saatavilla.

Epidemiasta tekee erityisen huolestuttavan virusmutaation taipumus levitä herkemmin sekä se, ettei rokottamista Kongossa päästä aloittamaan, kertoi maailmanlaajuisen terveystutkimuksen professori Trudie Lang toimittajille pidetyssä tiedotustilaisuudessa The Guardianin mukaan.

Mpox-tautia alueella hoitava, Ruandan yliopiston luennoitsija John Claude Udahemuka puolestaan kertoi lehdistölle, että tällä hetkellä leviävä viruskanta on vaarallisin kaikista tunnetuista kannoista, kun huomioidaan sen tarttuvuus ja leviämistapa sekä oireet.

Udahemuka kehottaa kaikkia maita valmistautumaan viruksen leviämiseen. 

Onko apinarokko muodostumassa uudenlaiseksi sukupuolitaudiksi ja miten se leviää – asiantuntija MTV:n haastattelussa 13:38
Onko apinarokko muodostumassa uudenlaiseksi sukupuolitaudiksi ja miten se leviää – asiantuntija MTV:n haastattelussa vuonna 2022.

Lue myös:

    Uusimmat