Mainos

Afganistanista kotiutuneet rauhanturvaajat: Ruotsalaisten kaatuminen vahvisti joukkojamme

Tampere-Pirkkalan -lentoasemalle saapui viime yönä kahdeksankymmentä Afganistanissa vuoden komennuksella ollutta suomalaista rauhanturvaajaa. Moni kotiutuneista palveli samalla alueella, jolla vajaa viikko sitten sattui aseellinen selkkaus, jossa sai surmansa kaksi ruotsalaista rauhanturvaajaa ja paikallinen tulkki. Kukaan suomalaisista ei ollut mukana selkkauksessa.

MTV-uutisten haastattelemien suomalaisten mukaan ruotsalaisten väkivaltainen kuolema lujitti suomalais-ruotsalaista kriisinhallintajoukkoa entisestään.

- Kuolema on vakava asia ja se vetää hiljaiseksi, mutta sittenkin oli hieno huomata, että kokemus yhdisti meitä entisestään. Tunnelma keskuudessamme oli jotenkin juhlallinen. Me yhdessä olimme entistä lujemmin sitä mieltä, että on tärkeää jatkaa sitä työtä, joka näiltä meidän kaatuneilta työtovereiltamme, Johanilta ja Gunnarilta jäi kesken, totesi Afganistanista kotiutunut kapteeni Antti Saarelma MTV:lle.

Saarelman mukaan levottomuuksien lisääntyminen ja turvallisuustilanteen heikkeneminen on ollut selvästi havaittavissa alueella. Siviilissä pappisvirkaa kirkkohallituksessa hoitava kapteeni Saarelma ei kuitenkaan ole huolissaan suomalaisjoukkojen turvallisuudesta.

- Kriisinhallintajoukko toimii vaativassa ympäristössä sotilaallisen ammatillisesti. On ollut hienoa havaita, että kovenevat paineet turvallisuudesta ja riskeistä ovat pysyneet hallinnassa korkean ammattitaidon, hyvän koulutuksen, erinomaisen varustuksen ja johtamisen ansiosta. Joukkojemme keskuudessa on ollut koko ajan luottavainen ja varma tunnelma, kuvaili Saarelma.

Yhteysupseerina tarkkailuryhmässä työskennellyt Antti Saarelma ei käsitä puheita, joiden mukaan Suomi osallistuisi kansainväliseen kriisinhallintaoperaatioon lähettämillään rauhanturvaajilla sotaan Afganistanissa.

- Suomi tukee paikallisia viranomaisia sisällissodan jälkitilanteessa, jossa on edelleen väkivaltaisia, aseellistettuja kapinallisjoukkoja eri puolilla maata. Omasta mielestäni paikallisten turvallisuusviranomaisten tukeminen rauhan synnyttämisessä tässä asetelmassa ei ole sotimista. Me autamme rikollisten ja kapinallisten etsimisessä ja pidättämisessä, emme käy sotaa, Saarelma painottaa.

Lue myös:

Katso Tuula Malinin juttu (Seitsemän uutiset 12.2.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.